Papa Francisc, ce „dezamăgire”!

„Sunt dezamăgiți mulți dintre cardinali… Sunt dezamăgiți episcopii carieriști… Este dezamăgită o mare parte a clerului… Dezamăgiți sunt și laicii angajați în reînnoirea Bisericii și super tradiționaliștii atașați cu tenacitate de trecut… Dezamăgirea crescândă atât de mare este contrabalansată, din fericire, de crescânda satisfacție a tuturor acelora care simt în acest papă ecoul iubirii Tatălui care ajunge la inima fiecărui om, și de entuziasmul celor săraci, al celor marginalizați și al celor invizibili…”. Pe ilLibraio.it analiza împotriva curentului a biblistului fratele Alberto

La început era doar o discretă murmurare, apoi a devenit o bombăneală tot mai aprinsă, iar acum, fără nicio reținere, o dezaprobare deschisă față de Papa venit de la capătul lumii (și sunt mulți cei care ar voi să-l alunge de unde a venit). Papa Francisc a reușit într-un timp scurt să-i dezamăgească pe toți. Iar dezamăgirea se transformă într-un sentiment mai întâi nutrit în suflet, iar acum manifestat în mod trivial.

Sunt dezamăgiți mulți dintre cardinali, care totuși l-au ales. El era omul ideal, care nu avea nimic de ascuns din trecutul lui, din punct de vedere doctrinal era sigur, tradiționalist, dar cu acceptabile deschideri spre nou. Ar fi putut să garanteze o perioadă de liniște Bisericii cutremurată de scandaluri și diviziuni. Niciodată nu le-ar fi trecut prin cap că Bergoglio ar fi avut intenția să reformeze nici mai mult, nici mai puțin, decât chiar Curia romană, să elimine privilegiile și să critice vanitățile clerului. Deja numai prezența sa, sobră și spontană, este un continuu act de acuzare împotriva pompoșilor prelați, faraoni anacronistici plini de sine.

Sunt dezamăgiți episcopii carieriști, cei pentru care o numire într-un un oraș era numai un piedestal pentru o funcție cu un prestigiu mai mare. Erau pregătiți să se cloneze cu pontiful de serviciu, să-l imite în toate și pentru toate, de la îmbrăcăminte până la doctrină, numai să intre în grațiile lui și să obțină favoruri și de la noul pontif. În schimb, acest papă îi invită pe ambițioșii și înfumurații episcopi să aibă miros de oi… ce oroare!

Este dezamăgită o mare parte a clerului. Se simt nelalocul lor. Crescuți în respectul rigid al doctrinei, indiferenți față de binele oamenilor, acum nu mai știu cum să se comporte. Trebuie să recupereze o umanitate pe care respectarea normelor bisericești a făcut-o să se atrofieze. Credeau că sunt, ca preoți, mai presus de oameni, iar acum acest papă îi invită să coboare și să se pună în serviciul ultimilor.

Dezamăgiți sunt și laicii angajați în reînnoirea Bisericii și ultra-tradiționaliștii atașați cu tenacitate de trecut. Pentru aceștia din urmă papa Francisc este un trădător care duce Biserica spre ruină. Pentru cei dintâi, papa Bergoglio nu face destul, nu schimbă regulile și legislațiile care nu mai sunt în sintonie cu timpul de față, nu legiferează, nu-și folosește autoritatea de comandant al taberei.

Sunt entuziasmați de el cei săraci, cei marginalizați, cei nevăzuți, și chiar și toți aceia, cardinali, episcopi, preoți, laici, care de câteva decenii au fost marginalizați din cauza fidelității lor față de evanghelie, au fost priviți cu suspiciune și persecutați din cauza acestei manii a Sfintei Scripturi în detrimentul tradiției, pe care o au. Ceea ce aceștia doar au sperat, și-au imaginat sau au visat, acum a devenit realitate cu Francisc, papa care a făcut ca lumea să redescopere parfumul evangheliei.

Pr. Alberto Maggi, biblist, 22.12.2015

AUTORUL – Alberto Maggi, frate din Ordinul Slujitorii Mariei, a studiat în Facultățile Teologice Pontificale Marianum și Gregoriană din Roma și la École Biblique et Archéologique Française din Ierusalim. Fondator al Centrului de Studii Biblice «Giovanni Vannucci» la Montefano (Macerata), se îngrijește de răspândirea sfintelor scripturi interpretându-le întotdeauna în slujba dreptății, și niciodată a puterii. A publicat, printre altele: Roba da preti; Nostra Signora degli eretici; Come leggere il Vangelo (e non perdere la fede); Parabole come pietre; La follia di Dio; Versetti pericolosi; Chi non muore si rivede – Il mio viaggio di fede e allegria tra il dolore e la vita, etc.

Sursa: ilLibraio.it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.