Duhul adevărului vă va călăuzi spre tot adevărul

Duminica Rusaliilor – 20 mai 2018

Duhul adevărului vă va călăuzi spre tot adevărul – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

În ziua Rusaliilor, în timp ce comunitatea iudaică celebra darul legii date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, în comunitatea creștină coboară, vine pe neașteptate Duhul. Acest episod ratifică trecerea de la vechea alianță la noua alianță. Cu Isus, credinciosul nu se mai supune legii lui Moise, ci îl primește pe Duhul care îl face capabil de o iubire asemănătoare cu cea a Tatălui. În liturgia de astăzi Biserica unește două pasaje din evanghelia lui Ioan, unul din capitolul 15 și celălalt din capitolul 16, în care ne spune cine este acest Spirit și care este acțiunea sa.

În capitolul 15 al evangheliei lui Ioan, versetul 26, Isus afirmă: „Când va veni…”, iar aici este un termen care nu este ușor de tradus. Termenul grec, transliterat, este Paraclet. Cine este acest Paraclet? Este cel care este chemat în ajutor. Deci, am putea traduce „cel care ajută”, ajutătorul. A fost tradus și cu Mângâietor, dar trebuie înțeles nu în sensul celui care vine să reconforteze, ci în sensul celui care elimină din rădăcini cauza suferinței. Isus afirmase deja în capitolul precedent că el s-ar fi rugat pentru ca acest „Paraclet să rămână cu voi pentru totdeauna”. Aceasta este garanția comunității creștine. Acest Spirit nu vine în ajutor în momentele de necesitate, ci le precedă, rămâne pentru totdeauna. Aceasta este o garanție a seninătății care îi permite comunității să se dedice celorlalți.

Acest Duh este numit „Duhul adevărului”, iar mai departe, unind pasajul cu capitolul 16, începând de la versetul 12, Isus afirmă: „Când va veni el, Duhul adevărului, vă va călăuzi spre tot adevărul”. În evanghelia lui Ioan adevărul nu este o doctrină pe care o putem poseda, ci este o atitudine dinamică de iubire care ne unește cu ceilalți. De aceea Isus nu afirmă: „eu am adevărul”, ci „eu sun în adevăr”. Nu ne autorizează să posedăm adevărul, ci să fim în adevăr și să pășim în adevăr. În timp ce persoana care posedă adevărul se poate îndepărta de ceilalți, de cei care nu gândesc asemenea ei, cel care este în adevăr se unește cu toți. Aceasta este garanția acestui Spirit al adevărului.

Dar apoi iată siguranța, certitudinea a ceea ce Isus promite. El zice: „Va spune tot ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare”. Aceasta este garanția actualității și a supraviețuirii bisericii. Ce înseamnă? Duhul Sfânt, această forță a iubirii lui Dumnezeu, nu repetă lucrurile din trecut, ci vestește lucrurile viitoare. Aceasta înseamnă că în fața noilor nevoi, în dinamica vieții comunitare, nu se vor da niciodată răspunsuri vechi, răspunsuri din trecut, ci Duhul, adică tensiunea comunității față de binele omului ca valoare absolută, va fi capabil s-o facă să dea noi răspunsuri. Așadar, în fața noilor nevoi, răspunsuri noi.

Și încheie Isus: „Tot ceea ce posedă Tatăl este al meu; de aceea v-am spus că va lua dintr-al meu și vă va vesti”. Ce înseamnă asta? Nu un mesaj nou, ci înțelegerea aceluiași mesaj în noi împrejurări. Așadar, există un unic mesaj, cel pe care îl cunoaștem, evangheliile, iar înfăptuirea practică a acestui mesaj în favoarea binelui omului și nu a instituției, a ceea ce favorizează creșterea omului, întotdeauna, reprezintă garanția creșterii, a supraviețuirii și a actualității bisericii.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii Biblice

Ioan 15, 26-27; 16, 12-15

În acel timp Isus le-a spus discipolilor săi:

«Când va veni Paracletul, pe care eu vi-l voi trimite de la Tatăl, Duhul adevărului care purcede de la Tatăl, el va da mărturie despre mine; de asemenea și voi dați mărturie, pentru că de la început sunteți cu mine.

Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta. Însă, când va veni el, Duhul adevărului, vă va călăuzi spre tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune tot ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare. El mă va glorifica, pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că va lua dintr-al meu și vă va vesti».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.