Isus, dezbinătorul familiilor

papa-francesco-294x154

Abia s-a încheiat Sinodul și a provocat multe dezbateri, înăuntrul și în afara zidurilor Vaticanului. Pe ilLibraio.it prezentăm comentariul fratelui Alberto Maggi (preot biblist și fondator al Centrului de Studii Biblice «Giovanni Vannucci»: „Isus are o privire foarte critică asupra căsătoriei și a familiei patriarhale, iar învățătura lui nu ajută la consolidarea acestei instituții, ci la demolarea ei…”

În documentul Sinodului abia încheiat este repropusă structura familiei tradiționale și se citește că „referitor la proiectele de echivalare a căsătoriei cu unirile dintre persoanele homosexuale, Sinodul consideră că nu există niciun fundament pentru a asimila sau a stabili analogii, nici măcar îndepărtate, între unirile homosexuale și planul lui Dumnezeu în privința căsătoriei și a familiei”. Trebuie să ne întrebăm unde se află acest plan al lui Dumnezeu. Desigur, nu în Isus și în mesajul său, unica expresie a voinței lui Dumnezeu. În mod paradoxal, unica dată când apare în evanghelii termenul plan, este tocmai pentru a-i acuza pe farisei și pe învățătorii Legii că au zădărnicit planul lui Dumnezeu cu privire la ei” (Luca 7,30), pe acei învățători ai legii care impun poveri grele pe umerii oamenilor și nu vor să-i ajute nici măcar cu un deget (Luca 11,46).

Isus are o privire foarte critică asupra căsătoriei și a familiei patriarhale, iar învățătura lui nu ajută la consolidarea acestei instituții, ci la demolarea ei. Isus provine dintr-o experiență dificilă și traumatică a relațiilor cu ai săi, care a fost sub însemnul neînțelegerii: „Nici frații lui nu credeau în el” (Ioan 7,5). Isus a constatat cu amărăciune că „un profet nu este disprețuit decât în patria lui, printre rudele sale și în casa lui” (Marcu 6,4), iar unica dată când i se adresează mamei sale, în evanghelia lui Luca, o face pentru a-i adresa un reproș, amintindu-i că Iosif nu este tatăl lui: „De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să mă ocup de lucrurile Tatălui meu?” (Luca 2,48-49).

Căsătoria era o etapă obligatorie pentru orice bărbat evreu ajuns la vârsta de optsprezece ani. Isus nu se căsătorește, încălcând astfel „planul lui Dumnezeu asupra familiei” („Fiți rodnici și înmulțiți-vă”, Geneza 1,28), atrăgându-și în acest fel blestemul divin: „Evreul fără soție este refuzat de Cer” (Pes. B. 113).

Isus, prin comportamentul său, este rușinea propriului clan familial, care hotărăște, împreună cu mama, să meargă să-l prindă fiindcă îl consideră „ieșit din minți”. Și, exact cu ocazia acestei încercări de a-l captura, Isus se va distanța în mod clar de familia sa naturală, cea legată de el prin legăturile sângelui: „Cine este mama mea și cine sunt frații mei? Și, rotindu-și privirea peste cei așezați în jurul lui, a spus: „Iată mama mea și frații mei! Oricine împlinește voința lui Dumnezeu, acela îmi este frate, soră și mamă”. (Marcu 3, 21.31-35). Apoi, în învățătura sa, Isus ajunge la declarații extreme, care subminează din rădăcini structura solidă și consacrată a instituției familiale. Isus ajunge să spună: „Dacă cineva vine la mine și nu-și urăște tatăl, mama, soția, copiii, frații, surorile și chiar propria sa viață, nu poate fi discipolul meu” (Luca 14,26) și, printr-o demolare crescândă a ceea ce mai rămâne din familie, îi invită pe discipolii săi s-o abandoneze, asigurându-i că acest lucru nu va însemna pentru ei o pierdere, ci un câștig: „Adevăr vă spun: nu este nimeni care să fi lăsat casă, sau soție, sau frați, sau părinți, sau copii pentru împărăția lui Dumnezeu, și care să nu primească cu mult mai mult în timpul de față” (Luca 18:29-30). Isus declară că el nu a venit să mențină familia unită, ci să o dezbine: „Am venit să-l despart pe om de tatăl său și pe fiică de mama sa și pe noră de soacra sa, iar dușmanii omului vor fi cei din casa lui…” (Matei 10,35-36).

Da, ar fi mai bine să evităm să vorbim despre „planul lui Dumnezeu asupra familiei…”.

Pr. Alberto Maggi, biblist, 27.10.2015

Sursa: ilLibraio.it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.