O dedicație pentru toți nostalgicii după „ordine și disciplină”

Bună ziua, lume!

Iată cuvintele Învățătorului din evanghelia de astăzi: „Să nu credeți că am venit să demolez Legea sau Profeții; nu am venit s-o demolez, ci s-o duc la împlinire. Adevăr vă spun: mai înainte de a trece cerul și pământul, nici o iotă și nici o linioară nu va dispărea din Lege, fără să se fi împlinit toate. Așadar, cine va încălca una dintre aceste porunci mai mici şi-i va învăță pe oameni să facă la fel, va fi considerat cel mai mic în împărăţia cerurilor. Dar cine le va împlini și-i va învăța astfel pe oameni, acesta va fi considerat mare în împărăţia cerurilor” (Matei 5, 17-19).

Isus vorbește în felul acesta imediat după ce a proclamat fericirile, și la acestea trebuie să facem referire pentru a înțelege în mod corect ceea ce vrea să spună. Într-un anumit sens este o dedicație pentru toți nostalgicii după „ordine și disciplină”, pentru toți aceia care îl identifică pe Dumnezeul lui Isus cu Dumnezeul legiuitor, care pretinde de la credincioșii săi obediență oarbă și absolută, în caz contrar urmând condamnarea veșnică.

Propunerea pe care Isus o face în Fericiri cuprinde și depășește „Legea și Profeții”. „Poruncile mai mici”, la care face referință, sunt de fapt chiar fericirile și nimic altceva. Cine vrea să susțină că Isus s-ar referi la minuțioasele prescripții ale Legii se află pe un drum total greșit. Obstinația celui care chiar și astăzi continuă să creadă într-o viziune conciliantă între legea antică și cea propusă de Isus, este antievanghelică. În anumite privințe, chiar și Decalogul este redimensionat: în fața Fericirilor cele Zece Cuvinte pălesc. De ce continuăm, atunci, să propunem „examene de conștiință” întemeiate pe Decalog?

Noi continuăm să impunem explorarea minuțioasă a conștiințelor, cu precizie chirurgicală, în timp ce Fericirile ne invită să adoptăm un stil de viață cu totul diferit. Un stil de viață în care, din „credincioși”, suntem invitați să devenim „fii”; unde stilul de viață nu mai este orientat spre obediență, ci spre asemănarea cu iubirea Tatălui.

Și totuși Isus a plătit cu viața propunerea sa! Noi, nu. Preferăm încă legea Decalogului și lăsăm „visătorilor” puterea Fericirilor! Ce să-i faci… O îmbrățișare și viață plăcută tuturor!

Pr. Luciano Locatelli, 13.06.2018

Sursa: Facebook

Un gând despre “O dedicație pentru toți nostalgicii după „ordine și disciplină”

  1. Pingback: O dedicație pentru toți nostalgicii după „ordine si disciplina” – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.