A început să-i trimită

Duminica a 15-a de peste an – 15 iulie 2018

A început să-i trimită – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Insuccesul lui Isus în sinagoga din Nazaret, unde Isus nu a fost crezut și a putut să facă numai câteva gesturi, nu doar nu îl descurajează pe Isus, ci îl determină să-și intensifice activitatea sa prin modalități diferite. Este capitolul șase, de la versetul 7 până la 13. Dar mai este un verset scurt care a fost omis din versiunea liturgică, și care este important. Scrie evanghelistul că „Isus cutreiera satele din jur învățând”. Ce înseamnă acest lucru? Isus nu mai intră niciodată într-o sinagogă. Și-a dat deja seamă că locurile de cult, locurile religioase sunt refractare la acțiunea Duhului. Așadar, este inutil să-și piardă timpul în acele ambiente, ci se duce prin sate, adică în locurile excluziunii, în locurile sărăciei.

Iar de data aceasta „i-a chemat la sine pe cei Doisprezece”. Cifra „doisprezece” reprezintă numărul discipolilor, care simbolizează noul Israel. „Și a început să-i trimită”. Din verbul grec „a trimite” provine cuvântul „apostol”, care nu indică un titlu, ci o activitate, aceea de a fi trimiși. „Doi câte doi”. Nu îi trimite singuri, ci câte doi; ei trebuie să fie o comunitate care exprimă un mesaj. „Și le dădea putere”, adică autoritate, „asupra duhurilor impure”. Duhul impur a apărut deja în această evanghelie atunci când Isus a încercat pentru prima dată, exact într-o sinagogă, să-și vestească mesajul. Duhul este o forță. Atunci când provine de la Dumnezeu se numește Sfânt, nu numai datorită calității sale eminente, ci datorită activității sale de a-i separa pe oameni de rău. Atunci când provine din realități contrare lui Dumnezeu se numește impur. Așadar, „Isus le dă putere asupra duhurilor impure”. Această expresie are o dublă semnificație: atât cea evidentă de a elibera persoanele de aceste spirite, adică de aceste ideologii naționaliste, religioase, care împiedică acceptarea veștii bune a lui Isus, cât și aceea de a lucra asupra propriului sine, căci pentru a elibera trebuie să fim pe deplin liberi.

„Și le-a poruncit”. Este unica dată când Isus le poruncește ceva discipolilor, deci înseamnă că întâmpină rezistență. „Să nu ia pentru călătorie nimic altceva decât un toiag și sandalele”. Adică ceea ce folosește pentru drum Isus le cere discipolilor să ia. Dar apoi Isus spune să nu ia „nici pâine, nici desagă”, era desaga, traista tipică mendicanților. „Nici bani la brâu”. Ce înseamnă? Trebuie să fie persoane pe deplin libere, trebuie să fie niște domni, trebuie să se încreadă pe deplin în bogăția mesajului pe care merg să-l vestească; domni, liberi, dar nu bogați. De aceea Isus spune: „nu purtați două tunici”. A avea două tunici era îmbrăcămintea celor bogați. Ceea ce ești nu trebuie să dezmintă mesajul pe care îl vestești. Isus nu indică ceea ce trebuie să spună, ci cum trebuie să fie: purtătorii veștii bune.

Iar această libertate trebuie să fie și interioară. Și Isus continuă afirmând: „oriunde intrați într-o casă, rămâneți acolo”. Evreii, atunci când erau în călătorie, cereau să fie găzduiți numai în casele altor evrei, de preferință observanți, pentru a fi siguri de respectarea regulilor rituale cu privire la pur și impur. Isus le cere să fie liberi de toate acestea, să intre în case așa cum sunt și să rămână acolo, căci pentru a elibera trebuie să fie pe deplin liberi de aceste tabuuri, de aceste superstiții. „Până ce nu veți fi plecat de acolo”.

Dar, atenționează Isus, „dacă în vreun loc nu veți fi primiți și nu vă vor asculta, plecați de acolo și scuturați praful de sub picioarele voastre ca mărturie pentru ei”. Sau, mai bine, „împotriva lor”. Era tipic evreilor, atunci când se duceau pe teritoriu păgân, ca la întoarcerea pe teritoriul Israelului să-și scuture praful de pe sandale ca să nu aducă nimic impur pe teritoriul lor. Așadar, ce anume spune Isus? Schimbă ideea despre păgân. Cine este păgânul? Pentru religie, păgânul este cel care crede în alte divinități. Pentru Isus, păgânul este cel care e incapabil să primească, cel care e incapabil să găzduiască.

Ei bine, iată încheierea: acești discipoli…, „plecând, proclamau ca…”, se înțelege „lumea”, chiar dacă termenul nu există în text, „să se convertească”, deci schimbarea vieții, „alungau mulți demoni”, eliberau lumea de toate aceste ideologii care îi făceau pe oameni să fie refractari la primirea veștii bune a lui Isus. Iar ultimul detaliu este important, pentru că nu se îngrijesc numai de partea spirituală, ci de întreaga persoană, de integritatea totalei ființe umane. Lui Isus îi stă la inimă acest lucru. „Și ungeau cu ulei mulți bolnavi și îi vindecau”. Acesta este primul portret al activității discipolilor. Vom vedea data viitoare dacă Isus a fost mulțumit sau nu de această activitate a lor.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Marcu 6, 7-13

 În acel timp Isus i-a chemat la sine pe cei Doisprezece și a început să-i trimită doi câte doi și le dădea putere asupra duhurilor impure. Și le-a poruncit să nu ia nimic pentru drum, decât un toiag: nici pâine, nici desagă, nici bani la brâu; ci să se încalțe cu sandale și să nu poarte două tunici.

Apoi le spunea: «Oriunde veți intra într-o casă, rămâneți acolo până când veți pleca din locul acela, iar dacă nu veți fi primiți în vreun loc și nu vă vor asculta, plecați de acolo și scuturați praful de sub picioarele voastre ca mărturie împotriva lor».

Iar ei, plecând, proclamau ca [oamenii] să se convertească, alungau mulți demoni, ungeau cu untdelemn mulți bolnavi și-i vindecau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.