Eu sunt pâinea cea vie, coborâtă din cer

Duminica a 19-a de peste an – 12 august 2018

Eu sunt pâinea cea vie, coborâtă din cer – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

În lungul discurs ținut de Isus în sinagoga din Cafarnaum după împărtășirea pâinilor și a peștilor, Isus reușește să-i nemulțumească pe toți. A nemulțumit mulțimea, care voia ca Isus să devină regele lor, îi nemulțumește – vom vedea acum – pe conducătorii religioși și îi va nemulțumi chiar și pe discipolii săi, dintre care unii chiar îl vor abandona. Să vedem de ce. Este capitolul șase al evangheliei lui Ioan, versetele 41-51.

Atunci Iudeii. Prin termenul „iudeii” evanghelistul Ioan înțelege „conducătorii religioși”, „autoritățile poporului”, Au început să murmure. Murmură așa cum poporul a murmurat împotriva lui Moise în pustiu. Împotriva lui pentru că spusese: „eu sunt”. „Eu sunt” este revendicarea numelui divin. Pâinea coborâtă din cer. De ce murmură împotriva lui? Instituția religioasă își datorează existența distanței pe care a reușit să o stabilească între Dumnezeu și oameni, iar în această distanță este cuprinsă medierea instituției religioase. Isus a venit să elimine această distanță, l-a adus pe Dumnezeu oamenilor, iar acest lucru este intolerabil pentru instituția religioasă, și, mai presus de toate, legea (legea lui Moise, Torah-ul) era cea care cobora din cer, nu pâinea, un aliment al vieții.

Și de aceea spuneau: „Acesta nu este oare Isus, fiul lui Iosif?”. Ca un om să tindă să aibă condiția divină este un fapt inadmisibil, este o blasfemie: pentru autoritățile religioase planul lui Dumnezeu cu privire la omenire este o blasfemie care merită pedeapsa cu moartea. Ei bine, Isus le răspunde: „Nu murmurați între voi. Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage”, acest verb este caracteristic lui Ioan, numai el îl folosește dintre toți evangheliștii, Tatăl care m-a trimis. Ce înseamnă acest verb? Înseamnă o atracție irezistibilă: iubirea cu care Tatăl îi atrage și îi iubește pe fiii săi nu are limite și nici perioade de expirare, iar moartea – exact aici Isus vrea să ajungă – nu întrerupe această iubire, ci o face să devină și mai puternică, pentru că odată cu moartea cad apoi și acele bariere care obstaculau în om primirea iubirii Tatălui, receptarea acestei iubiri. Iubirea lui Dumnezeu este veșnică, precum viața pe care el o transmite omului.

Așadar, nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage Tatăl, care m-a trimis; iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă. Învierea pentru Isus nu este o dată finală, ci face parte din însăși existența individului, după cum este scris în profeți: „Și toți vor fi instruiți de Dumnezeu”. De ce toți vor fi instruiți de Dumnezeu? Pentru că nu mai avem de învățat să cunoaștem o lege, ci avem de învățat să cunoaștem o iubire, un mod de a iubi.

Și continuă Isus: Adevăr, adevăr vă spun: cine crede are viață veșnică. Nu este articolul hotărât, nu este „viața veșnică”. Nu e ceva adăugat, ci e viața, care deja prin ea însăși este veșnică pentru aceia care l-au îmbrățișat pe Isus ca model al comportamentului lor. Și Isus revendică din nou condiția sa divină cu numele lui Dumnezeu: Eu sunt, pâinea vieții. Iar aici, iată, Isus îi va nemulțumi chiar și pe discipolii săi, pentru că pune degetul pe rana falimentului exodului. Într-adevăr, Isus afirmă în mod polemic: Tații voștri. Isus ar fi trebuit să spună: „tații noștri”. Dar el nu-i urmează pe tați, ci pe Tatăl și, de aceea, se distanțează de tați: Tații voștri au mâncat mana în pustiu și au murit. Pentru Isus, exodul a fost un faliment: toți aceia care l-au urmat pe Moise în timpul exodului au murit în pustiu și nici măcar Moise nu a reușit să intre în țara promisă. Fiii lor au intrat, dar nu cei care au ieșit. Așadar, exodul a fost un faliment, denunță Isus.

Aceasta este pâinea care se coboară din cer, ca cel care mănâncă din ea să nu moară. Faptul de a mânca această pâine, adică a asimila viața lui Isus, și a deveni apoi pâine pentru alții, introduce în individ un dinamism al iubirii care face ca viața sa să fie indestructibilă. Și Isus continuă insistând din nou: Eu sunt pâinea cea vie coborâtă din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este carnea mea pentru viața lumii. Evanghelistul folosește chiar termenul „carne”, care îl indică pe om în slăbiciunea lui, iar acest lucru înseamnă că nu există daruri ale lui Dumnezeu care să nu treacă prin carne, prin umanitatea noastră. Cu cât devenim mai umani, cu atât devenim mai sensibili față de nevoile și suferințele celorlalți; cu cât suntem mai umani, cu atât mai mult se manifestă divinul care este în noi.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii Biblice

Ioan 6, 41-51

În acel timp, Iudeii murmurau împotriva lui Isus pentru că spusese: «Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer». Și spuneau: «Nu este oare acesta Isus, fiul lui Iosif, pe ai cărui tată și mamă îi cunoaștem? Cum de spune acum: „M-am coborât din cer”?».

Isus a răspuns și le-a zis: «Nu mai murmurați între voi! Nimeni nu poate să vină la mine, dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis; iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă. Este scris în profeți: „Și toți vor fi învățați de Dumnezeu”. Oricine l-a ascultat pe Tatăl și a învățat de la el, vine la mine. Nu că l-a văzut cineva pe Tatăl; numai cel care vine de la Dumnezeu l-a văzut pe Tatăl. Adevăr, adevăr vă spun: cine crede are viața veșnică.

Eu sunt pâinea vieții. Părinții voștri au mâncat mana în pustiu și au murit; aceasta este pâinea care se coboară din cer, ca cel care mănâncă din ea să nu moară.

Eu sunt pâinea cea vie, coborâtă din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este carnea mea pentru viața lumii».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.