Fericiți cei nemulțumiți, dacă devin căutători de comori

Duminica a 28-a de peste an – 14 octombrie 2018

Comentariu la Evanghelie de pr. Ermes Ronchi, OSM

Isus ieșit în drum, și înseamnă: Isus învățător liber, deschis față de toate întâlnirile, față de oricine i-ar intersecta drumul sau l-ar aștepta la colțul străzii. Învățător care ne învață arta întâlnirii.

Și iată un oarecare, unul fără nume, aleargă spre el: ca unul grăbit, graba de a trăi. Ce să fac ca să obțin viața veșnică? Termen care nu indică viața fără sfârșit, ci însăși viața Celui Veșnic. Isus răspunde enumerând cinci porunci și o dispoziție (să nu înșeli), care nu-l privesc pe Dumnezeu, ci pe oameni; nu cum ai crezut, ci cum ai iubit. Acestea transmit viața, viața lui Dumnezeu, care este iubire.

Învățătorule, dar toate acestea eu le-am făcut deja, din totdeauna. Și nu mi-a umplut viața. Trăiește acea fericire uitată și generatoare care spune: „Fericiți cei nemulțumiți, pentru că vor deveni căutători de comori”.

Iar acum trăiește și o experiență care îi dă fiori, simte privirea lui Isus asupra sa, îi întâlnește ochii iubitori, se poate scufunda în ochii săi: Isus și-a fixat privirea asupra lui și l-a iubit. Iar dacă eu ar trebui să continuu povestirea aș spune: acum îl urmează, a rămas fermecat de Domnul, nu rezistă acelor ochi… În schimb, concluzia povestirii merge în direcția în care nu te aștepți: Un lucru îți lipsește, mergi, vinde, împarte săracilor… Vei fi fericit dacă vei face fericit pe cineva; fă-i fericiți pe ceilalți dacă vrei să fii fericit.

Și apoi urmează-mă: a-și schimba viața radical. Balanțele fericirii cântăresc pe talerele lor valuta cea mai prețioasă a existenței, care constă în a oferi și a primi iubire. Învățătorul bun nu are ca obiectiv să inculce sărăcia în acel om bogat și fără nume, ci să-i umple viața cu chipuri și nume.

Și a plecat întristat, pentru că avea multe bunuri.

În Evanghelie mulți alți bogați s-au întâlnit cu Isus: Zaheu; Levi, Lazăr, Suzana, Ioana. Ce au diferit acești bogați pe care Isus îi iubea, și asupra cărora grupul său se sprijinea? Au știut să creeze comuniune: Zaheu și Levi își umplu casele cu comeseni; Suzana și Ioana îi asistă pe cei doisprezece cu bunurile lor (Luca 8, 3). Regulile Evangheliei cu privire la bani pot fi reduse numai la două: a) să nu acumulezi; b) ceea ce ai, ai ca să împarți cu ceilalți. Nu-ți pune siguranța în acumulare, ci în împărțirea cu ceilalți.

A-l urma pe Cristos nu este un discurs despre sacrificii, ci despre înmulțire: a lăsa totul, dar pentru a avea totul. Într-adevăr, Evanghelia continuă: Petru a început să-i spună: Doamne, iată, noi am lăsat toate și te-am urmat; ce vom avea în schimb? Vei avea în schimb de o sută de ori mai mult, vei avea o sută de frați și o inimă înmulțită. Evanghelia nu e renunțare, decât la balastul care împiedică zborul, ci adunare, înmulțire a vieții.

Pr. Ermes Ronchi, OSM

Sursa: Avvenire.it

P.S.: Părintele Ermes Ronchi este frate din Ordinul „Slujitorii Mariei”. Locuiește în conventul „Santa Maria del Cengio” din Isola Vicentina. Este autor a numeroase texte și colaborează cu diferite reviste. A predicat la Exercițiile Spirituale ale papei Francisc și ale Curiei Romane în martie 2016.

Marcu 10,17-30

În acel timp, pe când Isus trecea pe drum, un oarecare a alergat spre el și, aruncându-se în genunchi înaintea lui, l-a întrebat: «Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?». Isus i-a zis: «De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu. Tu cunoști poruncile: „Să nu ucizi! Să nu comiți adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înșeli! Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!”». Atunci el i-a zis: «Învățătorule, toate acestea le-am împlinit încă din tinerețea mea». Atunci Isus și-a fixat privirea asupra lui, l-a iubit și i-a spus: «Îți lipsește totul: mergi, vinde ceea ce ai și împarte săracilor și vei avea o comoară în cer; și vino! Urmează-mă!». Dar la auzul acestor cuvinte el s-a întunecat la față și a plecat întristat; avea, într-adevăr, multe bunuri. […]

Un gând despre “Fericiți cei nemulțumiți, dacă devin căutători de comori

  1. Pingback: „Fericiți cei nemulțumiți, dacă devin căutători de comori” – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.