Eliberarea voastră este aproape

Duminica 1 din Advent – 2 decembrie 2018

ELIBERAREA VOASTRĂ ESTE APROAPE – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Pentru duminica întâi din Advent liturgia ne prezintă evanghelia lui Luca, ultimul important discurs al lui Isus. Este capitolul 21, de la versetul 25 până la 36, cu o mică întrerupere, al cărei motiv nu se înțelege. Isus răspunde la întrebarea pe care i-au pus-o discipolii atunci când el a anunțat sfârșitul templului din Ierusalim. De ce Isus a vestit acest lucru? Pentru că o instituție religioasă care în loc să se îngrijească de cei săraci, de cei marginalizați, le impune acestora să o întrețină, și, deci, în loc să comunice viață, o ia, nu are dreptul să existe.

În fața acestei vestiri discipolii îl întreabă: „Care vor fi semnele că toate acestea stau să se întâmple?”. Și iată discursul lui Isus: „Vor fi semne în soare, în lună și în stele, iar pe pământ angoasă a popoarelor îngrijorate din cauza vuietului mării și al valurilor”. Isus ia un citat din profetul Ioel, prin care se anunța sosirea zilei Domnului. Deci nu este un limbaj real, ci profetic: indică un lucru bun, pozitiv, sosirea zilei Domnului. Dar de ce Isus spune: „În timp ce oamenii vor murii din cauza fricii și a așteptării celor ce se vor petrece pe pământ?”. Pentru că ceea ce părea să fie veșnic – aceste imperii -, ceea ce părea să fie stabil și durabil, ceea ce părea să fie adevărat, ceea ce părea să fie sacru, dintr-o dată nu mai este astfel. Sfântul Augustin însuși, atunci când va vedea scârțâind imperiul roman, va crede că a sosit sfârșitul lumii, pentru că era inimaginabil să gândești lumea fără structura imperiului roman. Ei bine, Isus anunță, iar acest lucru este încurajator pentru comunitățile creștine, că toate aceste puteri, toți acești giganți au picioare de lut, iar mai devreme sau mai târziu, se vor prăbuși.

Și iată, într-adevăr, vestirea pozitivă a lui Isus: „puterile cerului…”. Ce sunt aceste puteri ale cerului? „În ceruri” înseamnă a avea condiția divină, iar cerul este locul lui Dumnezeu. Ei bine, există anumiți intruși, există anumite realități, anumite instituții care pretind că au condiția divină. Sfântul Paul, în scrisoarea către Corinteni, va indica aceste puteri cu numele de „tronuri, stăpâniri, principate, autorități”, toate corelate cu puterea. Așadar, există acești intruși în cer, care, „într-adevăr, vor fi zguduiți”. E ceea ce scrie în alți termeni Ioan în prologul său: „lumina luminează în întuneric”. Prin vestirea mesajului lui Isus toate divinitățile false vor revela ceea ce sunt, adică falsități, și vor începe să cadă.

Atunci aceste puteri, cei care și-au arogat condiția divină, vor începe să fie zguduite și „atunci îl vor vedea”. Isus nu spune „îl veți vedea”, nu este o catastrofă care privește omenirea, ci o catastrofă care privește orice sistem al puterii care îl exploatează pe om pentru propria conveniență. „Atunci îl vor vedea pe Fiul omului venind pe un nor cu mare putere”. Iată, în timp ce puterile cerului sunt zguduite, se vede puterea Fiului omului, care nu este puterea dominării, ci puterea iubirii care devine generozitate și slujire.

Iar Isus – iată vestea cea bună – spune: „când vor începe să se întâmple aceste lucruri, întăriți-vă și ridicați-vă capul”, adică recăștigați-vă demnitatea, „pentru că eliberarea voastră este aproape”. Așadar, nu este o vestire care înfricoșează, ci o vestire de încurajare: nu există structură a puterii care, mai devreme sau mai târziu, să nu fie destinată să se prăbușească. Apoi, aici, în mod incomprehensibil, liturgiștii taie unele versete care sunt importante, în mod deosebit atunci când Isus spune: „La fel și voi, când veți vedea că se petrec aceste lucruri, să știți că împărăția lui Dumnezeu este aproape”. De ce? Distrugerea Ierusalimului, a templului său, le va permite, în sfârșit, și păgânilor intrarea în împărăția lui Dumnezeu; așadar, este un eveniment pozitiv. Și apoi asigurarea lui Isus: „cerul și pământul vor trece”, adică totul va trece, „dar cuvintele mele nu vor trece”. Deci, Isus îi garantează comunității că forța evangheliei va fi mai puternică decât orice putere dominatoare.

Dar, Isus ne pune în gardă și spune: „Fiți atenți la voi înșivă, ca inimile voastre să nu se îngreuieze în disipări, beții și în neliniștiile vieții”. Trimiterea este la parabola celor patru terenuri, unde, din cauza convenienței, din cauza interesului, facem ca mesajul lui Isus să devină steril. Atunci Isus îi pune pe discipoli în gardă, căci dacă discipolii s-au integrat într-o societate nedreaptă, cea care trebuie să dispară, vor risca să aibă aceeași soartă. Și iată-l, atunci, pe Isus care spune: „ziua aceea să nu se abată peste voi pe neașteptate, ca un laț. Căci ea va veni asupra tuturor acelora care locuiesc pe fața întregului pământ”.

Asadar, Isus îi spune comunității: fiți treji, fiți atenți, nu vă conformați mentalității acestei lumi, care este o mentalitate bazată pe egoism, pe interesul propriu, pe conveniență, altfel, așa cum toate aceste puteri sunt destinate să dispară, tot așa și voi riscați să aveți același sfârșit. Iată, deci, invitația lui Isus: „vegheați”, adică fiți treji, „în orice moment, rugându-vă să aveți forța de a scăpa de tot ceea ce stă să se întâmple și să vă înfățișați înaintea Fiului omului”, literalmente „să stați în picioare în fața Fiului omului”. Atunci, acest mesaj este un mesaj de o mare încurajare pentru comunitate: comunitatea care este fidelă evangheliei va fi, într-adevăr, lumina care strălucește în întuneric și va face ca tenebrele care sufocă umanitatea să se împrăștie, puțin câte puțin.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii Biblice

Luca 21, 25-28.34-36

În acel timp, Isus le-a zis discipolilor săi: «Vor fi semne în soare, în lună şi în stele, iar pe pământ popoarele vor fi îngrozite, năucite de vuietul mării şi al valurilor. Oamenilor li se va tăia răsuflarea de groază în aşteptarea celor care vor veni în lume, căci puterile cerurilor vor fi zguduite.
Şi atunci îl vor vedea pe Fiul Omului venind pe un nor cu putere şi cu mare glorie.
Când vor începe să se întâmple acestea, întăriţi-vă şi ridicaţi-vă capul, pentru că se apropie eliberarea voastră!
Aveţi grijă de voi înşivă, ca nu cumva inimile voastre să se îngreuieze în necumpătare, beţie şi grijile vieţii, iar ziua aceea să se abată asupra voastră pe neaşteptate, ca un laţ! Căci ea va veni asupra tuturor acelora care locuiesc pe faţa întregului pământ. Vegheaţi, aşadar, în orice moment şi rugaţi-vă ca să fiţi în stare să fugiţi de toate cele ce se vor întâmpla şi să staţi în picioare în faţa Fiului Omului!».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.