Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif

ISUS ESTE REGĂSIT DE PĂRINȚI ÎN TEMPLU ÎN MIJLOCUL ÎNVĂȚĂTORILOR – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Atunci când citim evanghelia trebuie mereu să distingem ceea ce evanghelistul vrea să ne spună, și acest lucru este cuvântul lui Dumnezeu, care este valabil pentru totdeauna, de felelul în care spune, folosind schemele teologice și literare ale culturii sale și ale timpului său. Acest lucru trebuie să-l avem în vedere cu atât mai mult în privința fragmentului pe care Biserica, liturgia, ni-l prezintă pentru sărbătoarea Sfintei Familii, căci, dacă privim acest episod din punct de vedere literar, mai degrabă decât o familie sfântă, pare să fie o familie cu adevărat neconcludentă. Un fiu care rămâne la Ierusalim fără să-i avertizeze pe părinți; părinți care își dau seama de absența fiului numai după o zi întreagă și un fiu care de-a dreptul îi mustră pe părinți. Să vedem, asadar, ce anume vrea să ne transmită evanghelistul, amintindu-ne cum a început această evanghelie.

Atunci când îngerul i-a vestit lui Zaharia nașterea fiului, a lui Ioan Botezătorul, spusese că el venea „să întoarcă inimile părinților către copii”. Era un citat din profeția profetului Malahia, care însă continua: „și inimile copiilor către părinți”. Ei bine, Luca nu este de acord. Nu noul trebuie să primească vechiul, ci vechiul trebuie să se străduiască să primească noul. Este exact ceea ce va face Isus. Isus nu pășește, nu merge pe urmele părinților, ci părinții sunt aceia care trebuie să primească noutatea sa. Faptele sunt cunoscute. Este sărbătoarea Paștelui, este una din cele trei mari sărbători anuale cu ocazia cărora evreii se duceau la Ierusalim. Îl duc și pe Isus, iar Isus rămâne la Ierusalim fără să-i prevină pe părinți. Părinții își dau seama de acest lucru numai după o zi de drum, și iată că apare incidentul.

„După trei zile l-au găsit în templu, în mijlocul…”. Evanghelistul îl prezintă pe Isus ca imagine a înțelepciunii divine, care stă în mijloc. „În mijlocul Învățătorilor, pe care îi asculta și îi întreba”. Și toți sunt stupefiați, șocați de inteligența sa și de răspunsurile sale. Și iată punctul central al acestui episod, incidentul: „Văzându-l, ei au rămas înmărmuriți” – nu se așteptau părinții să-l găsească acolo – „iar mama lui i-a spus”… Aici e mama, evanghelistul nu vorbește niciodată de Maria, nu o numește niciodată. Atunci când personajele nu sunt prezentate cu numele lor, ci sunt anonime, înseamnă că sunt personaje reprezentative. Prin urmare, în figura mamei evanghelistul vrea să simbolizeze așteptarea frustrată a poporului lui Israel, care nu se recunoaște în acest mesie care se deschide față de nou.

„I-a spus: Fiule”. Iar termenul grec înseamnă „copilul meu”, cineva asupra căruia eu am dreptul. „De ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați”. Ei bine, în loc să se scuze, Isus trece la contraatac. Prima și unica dată când Isus i se adresează mamei sale în această evanghelie este pentru a-i adresa cuvinte aspre, severe, de reproș. „Iar el le-a răspuns: «De ce m-ați căutat?»”. Îi consideră ca fiind niște ignoranți și, într-adevăr, le spune: „Nu știați? – ceva ce trebuiau să știe – că eu trebuie – verbul „a trebui” folosit de evanghelist indică faptul că este expresie a voinței divine – să mă ocup de treburile Tatălui meu?”. Mama i-a spus lui Isus: „Iată, tatăl tău și cu mine”, iar Isus îi amintește că tatăl lui nu este Iosif, că tatăl lui este altcineva, iar el trebuie „să stea în treburile Tatălui său”.

Ei bine, comentează evanghelistul: „Ei n-au înțeles – este prea mare această noutate – ceea ce le-a spus, dar…”. Iată, aici începe să se dezvolte și să crească figura mamei lui Isus, care va ajunge la stadiul de a deveni apoi discipola fiului. „Mama lui păstra toate acestea”, adică reflecta la toate acestea. Este o mare noutate, este ceva care o deconcertează, dar mama lui Isus este mare pentru că nu refuză noul, ci cugetă, reflectează… „Iar Isus creștea în înțelepciune, vârstă și har”, în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor. Aici referința evanghelistului este la unul dintre cei mai mari profeți din istoria lui Israel, la profetul Samuel, la faptul că și el „creștea în statură și bunătate înaintea Domnului și a oamenilor”, prin har. Așadar, este o mare noutate cea pe care ne-o prezintă evanghelistul, și este o invitație la a lăsa trecutul pentru a ne deschide față de nou. Numai cel care se deschide față de nou pășește cu Isus și merge spre Tatăl.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii Biblice

Luca 2, 41-52

Părinţii lui Isus mergeau în fiecare an la Ierusalim, de sărbătoarea Paştelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo, după obiceiul sărbătorii. Împlinindu-se acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinţii lui nu ştiau. Socotind însă că este cu grupul de pelerini, au mers cale de o zi şi-l căutau printre rude şi cunoscuţi. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim căutându-l.

După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi punându-le întrebări. Toţi cei care îl ascultau se mirau de înţelepciunea şi de răspunsurile lui.

Văzându-l, ei au rămas înmărmuriţi şi mama lui i-a spus: «Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău şi cu mine te-am căutat îngrijoraţi!». El însă le-a spus: «De ce m-aţi căutat? Nu ştiaţi că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?». Însă ei n-au înţeles cuvântul pe care li-l spusese.
Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret şi era supus lor. Iar mama lui păstra toate aceste cuvinte în inima ei. Isus creştea în înţelepciune, statură şi har înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Un gând despre “Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif

  1. Pingback: Sfânta Familie a lui Isus, Maria și Iosif – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.