Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta

Isus în sinagoga din Nazaret; sursă imagine: Internet

Duminica a 3-a de peste an – 27 ianuarie 2019

Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Liturgia acestei duminici ne prezintă începutul evangheliei lui Luca și apoi trece la prezentarea primei predici a lui Isus în satul său natal, Nazaret, care a fost un mare faliment. Dar să vedem ceea ce ne scrie evanghelistul

Pentru că mulți au încercat să relateze în ordine evenimentele care au fost înfăptuite în mijlocul nostru… Luca preia aproape două treimi din evanghelia lui Marcu și le inserează în lucrarea sa. Din studiile cele mai recente, Luca apare asemenea unui rabin, deci o persoană foarte cultă, cunoscând foarte bine toată istoria și tradiția poporului său.

Așa cum ni le-au transmis cei care au fost martori oculari încă de la început și au devenit miniștri – literalmente „slujitori”; este important acest termen – ai cuvântului… Credincioșii sunt slujitorii acestui cuvânt, nu trebuie să domine acest cuvânt, nu sunt stăpânii acestui cuvânt. Se pun în slujba acestui cuvânt, ca el să ajungă la toate făpturile.

La fel și eu m-am hotărât să cercetez cu grijă orice circumstanță, încă de la început… – deci se observă chiar scrupulozitatea rabinului, atenția –, și să scriu o expunere ordonată pentru tine… Și iată această lucrare care îi este dedicată ilustrului, literalmente „ilustrului”… Ilustru, excelentisim, erau titluri rezervate personajelor importante, cum sunt guvernatorii romani în Faptele Apostolilor. Ilustrule Teofil… Numele Teofil înseamnă prietenul lui Dumnezeu sau iubit de Dumnezeu. Cine este acest Teofil? Studiile cele mai recente, de la începutul anilor 2000, confirmă că acest Teofil este al treilea fiu al lui Anna, marele preot, și a fost și el mare preot între anii 37 și 41 și era cumnatul lui Caiafa.

Așadar, Luca își dedică lucrarea unui mare preot, care a avut o istorie importantă, împreună cu familia sa, în viața lui Isus.

Astfel încât să-ți poți da seama de soliditatea învățăturilor pe care le-ai primit. Iată, ne face să înțelegem că acest mare preot l-a primit pe Isus ca Mesie al vieții sale. Deci evanghelistul dorește să-i arate originea, profunzimea acestui mesaj. Apoi liturgia face un salt și ne duce de-a dreptul la capitolul 4.

Isus s-a reîntors în Galileea… Galileea era regiunea disprețuită. Să ne amintim cu cât dispreț se face referință la această regiune, în evanghelia lui Ioan, atunci când fariseii, marii preoți spun: „Niciun profet nu s-a ridicat din Galileea”, deci o regiune ignorată de Dumnezeu.

Cu puterea Duhului, iar faima lui s-a răspândit în întreaga regiune. Învăța în sinagogile lor și îi aduceau laudă. Niciodată evanghelistul nu afirmă că Isus ar fi mers în vreo sinagogă pentru cult; Isus se duce la sinagogă pentru a învăța mesajul său, eliberează de învățătura pe care cărturarii o ofereau chiar în sinagogă.

Bineînțeles, acest lucru nu putea decât să fie ocazie de neînțelegeri. Este prima din cele patru dăți când Isus intră într-o sinagogă și întotdeauna va fi o situație de conflict. A venit la Nazaret, unde fusese crescut, și a intrat în sinagogă, după obiceiul lui, în zi de sâmbătă, și s-a ridicat ca să citească. În liturgia sinagogală exista – la fel ca la noi – un ciclu trienal al lecturilor. Se începea cu un psalm, psalmul 92, apoi urma lectura pasajelor din Lege, din cartea Deuteronomului, iar după aceea se încheia cu lectura numită „a salutului”, cu lectura unui Profet.

Așadar, Isus se ridică să citească. I s-a dat sulul profetului Isaía. În acea sâmbătă era rândul acestui Profet să fie citit, dar Isus comite aici o primă încălcare a normelor. Scrie evanghelistul: A deschis sulul și a găsit (este tradus cu „a găsit”, dar verbul corect este „a căutat”). Verbul din limba greacă este „eurisko”, din care provine faimoasa exclamație a lui Arhimede, pe care cu toții o cunoaștem: Evrika! Ce înseamnă? Am găsit! Dar am găsit ceea ce am căutat. Deci, Isus nu este de acord cu ceea ce liturgia îi prezintă în acea zi, ci caută un pasaj anume. Și care este? Este pasajul consacrării mesiei, capitolul 61 din profetul Isaía. „Duhul Domnului este asupra mea”. În liturgia ebraică textele erau citite în limba sacră, ebraică, dar, de vreme ce poporul nu mai înțelegea această limbă sacră, exista un traducător care, după fiecare verset, traducea fragmentul.

„Duhul Domnului este asupra mea; de aceea m-a consacrat prin ungere”. Iată „ungerea”, în ebraică „messiah”, din care derivă termenul mesia, deci consacrat de Dumnezeu prin ungere. „Și m-a trimis să aduc vestea cea bună săracilor”. Care este vestea cea bună pe care cei săraci o așteaptă? Sfârșitul sărăciei. Și exact acesta va fi obiectivul lui Isus: crearea unei societăți alternative, în care oamenii, în loc să acumuleze pentru ei înșiși, să împartă cu ceilalți.

„Să proclam prizonierilor eliberarea și celor orbi vederea”. Orbii erau prizonierii care trăiau în grote subterane. „Să-i repun în libertate pe cei asupriți și să proclam un an de har al Domnului”… Anul de har este jubileul, cel al eliberării tuturor locuitorilor țării. Și Isus întrerupe lectura, care nu putea fi întreruptă, deoarece continuă cu ceea ce reprezenta așteptarea poporului: „o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru”.

Exact aceasta este ceea ce lumea așteaptă. Isus nu este de acord cu Isaía. Din partea lui Dumnezeu există un cuvânt al iubirii numai, al harului, dar nu al răzbunării. Încordarea este la maxim.

Scrie evanghelistul: A înfășurat sulul, l-a dat slujitorului și sa așezat. Așadar, lectura s-a încheiat. Ochii tuturor din sinagogă… Deci există o mare încordare. Erau ațintiți asupra lui. Ei bine, Isus începe cu ceea ce va cauza apoi o explozie de mânie. Vor încerca să-l ucidă.

Atunci a început să le spună: „Astăzi s-a împlinit această Scriptură pe care voi ați ascultat-o”. Și evanghelistul adaugă: cu urechile voastre. De ce? Pregătește refuzul, cu citatul din profetul Ezechiel, care spune: „Fiul omului, tu locuiești în mijlocul unui neam răzvrătit: au ochi ca să vadă, și nu văd; au urechi ca să audă, și nu aud, pentru că sunt un neam de răzvrătiți”.

Pregătește refuzul, pe care îl vom vedea data viitoare.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii Biblice

Luca 1,1-4; 4,14-21

Deoarece mulți au încercat să alcătuiască o istorisire a faptelor care s-au împlinit printre noi, așa cum ni le-au transmis cei care de la început au fost martori oculari și au devenit slujitori ai cuvântului, după ce am cercetat toate de la început cu grijă, m-am gândit să ți le scriu și eu în mod sistematic, preabunule Teofil, ca să te convingi de temeinicia învățăturilor pe care le-ai primit.

Isus s-a întors în Galileea cu puterea Duhului și faima lui s-a răspândit în toate împrejurimile. Iar el învăța în sinagogile lor și era glorificat de toți. A venit la Nazaret, unde fusese crescut, și a intrat în sinagogă, după obiceiul lui, în zi de sâmbătă, și s-a ridicat ca să citească. I s-a dat Cartea profetului Isaia și, deschizând cartea, a găsit locul în care era scris:

«Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea și celor orbi recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de bunăvoință al Domnului».

Apoi, închizând cartea, și dând-o înapoi slujitorului, s-a așezat. Ochii tuturor din sinagogă erau ațintiți spre el. A început apoi să le vorbească: «Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre».

Un gând despre “Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta

  1. Pingback: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta” | Blog de albina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.