Fericiți cei săraci. Vai vouă, bogaților

Duminica a 6-a de peste an – 17 februarie 2019

Fericiți cei săraci. Vai vouă, bogaților – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

„În poporul meu nimeni să nu fie sărac”: aceasta este voința lui Dumnezeu exprimată în cartea Deuteronomului la capitolul 15, versetul 4, și care își va găsi apoi realizarea în Faptele Apostolilor, unde evanghelistul scrie cum comunitatea creștinilor de la început dădea mărturie cu multă putere despre învierea lui Cristos pentru că niciunul din ei nu era nevoiaș. De aceea săracii sunt persoane nenorocite pe care comunitatea creștină are datoria de a-i scoate din condiția lor de sărăcie. Isus nu i-a proclamat niciodată fericiți pe cei săraci; aceștia sunt persoane nenorocite pe care comunitatea creștină are datoria de a-i scoate din condiția lor.

Fericirile le găsim în două versiuni: în evanghelia lui Matei sunt opt, unde Isus li se adresează acelora care trebuie să intre în această condiție; de aceea Isus vorbește de săraci în duh, pentru forța interioară. În evanghelia lui Luca, pe care o examinăm acum (capitolul 6, începând de la versetul 17), sărăcia este în schimb o condiție pe care discipolii au ales-o deja. Așadar, Isus nu-i proclamă niciodată fericiți pe săracii pe care societatea i-a făcut să devină astfel, ci pe aceia care în mod liber și voluntar au intrat în această condiție. Și nu sunt fericiți pentru că sunt săraci, ci datorită răspunsului lui Dumnezeu la alegerea lor.

Să citim evanghelia lui Luca. Fericiți voi, cei săraci, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu. Adică voi, care ați făcut această alegere – evanghelistul a scris că au părăsit totul și l-au urmat –, sunteți fericiți, adică pe deplin fericiți; ceea ce nu este o condiție statică, ci dinamică, în devenire, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu, adică Dumnezeu se îngrijește de voi. Isus a venit să inaugureze împărăția lui Dumnezeu, o societate alternativă unde, în locul acumulării pentru sine, să se împartă în mod generos cu ceilalți, iar față de cel care face aceasta există răspunsul din partea lui Dumnezeu care se îngrijește de el, iar eventualele evenimente negative ale acestei alegeri, necesitățile și persecuțiile, sunt neutralizate de acțiunea Tatălui.

Isus avertizează: Fericiți veți fi când oamenii vă vor urî, când vă vor exclude, când vă vor insulta și vor disprețui numele vostru ca infam din cauza Fiului omului. Care este motivul acestei persecuții? Faptul că fericirea sărăciei face ca persoana să devină pe deplin liberă. Isus spune din cauza Fiului omului. Fiul omului este omul care are condiția divină, deci omul pe deplin liber, iar instituția, orice instituție, fie religioasă sau politică, detestă persoanele libere și se dezlănțuie persecuția. Dar Isus spune: „nu vă preocupați, căci Dumnezeu este de partea voastră”. Când e vorba de cel care persecută și de cel care este persecutat, Dumnezeu este întotdeauna de partea celui persecutat. Iată de ce Isus spune: bucurați-vă și adaugă: pentru că la fel făceau părinții lor cu profeții.

Pentru Isus, rolul discipolului în comunitatea creștină este cel al profetului. Cine este profetul? Cel care face să devină vizibil în existența proprie Dumnezeul invizibil, mai ales cel care, fiind în sintonie cu Dumnezeu, lărgește orizontul comunicării dintre Dumnezeu și oameni.

Dar, după ce i-a proclamat pe deplin fericiți pe aceia care au făcut această alegere a împărțirii cu ceilalți, căci despre acest lucru este vorba, Isus trece la lamentația funebră cu privire la cei bogați. Este tradus cu „vai”, dar nu sunt amenințări, nu sunt imprecații, ci este o comizerație. Vai-ul se referă la expresia ebraică „hoi”, care reprezenta lamentația funebră. Isus îi plânge ca fiind deja morți pe cei bogați, pe aceia care, în loc să împartă cu ceilalți, au acumulat pentru ei înșiși.

Să nu uităm că tocmai Luca este evanghelistul care ne relatează parabola bogatului și a săracului Lazăr; a bogatului care trăiește doar pentru sine și este condamnat nu pentru că l-ar fi maltratat pe cel sărac, ci pur și simplu pentru că l-a ignorat în timpul vieții sale.

Așadar, Isus începe să-i complângă… Am putea traduce „aoleu”. Aoleu vouă, care sunteți sătui, care acum râdeți, adică vouă, care ați cauzat foametea, vouă, care cauzați suferința. Iar Isus îi plânge ca pe morți. Învățătura lui Cristos din evanghelii este că posedăm numai ceea ce dăruim. Bunurile pe care le reținem pentru noi nu le posedăm, ci acestea ne posedă pe noi. Acești bogați credeau că posedă unele bunuri, dar în realitate erau posedați de acestea. Au adus cult mamonei, iar mamona (interesul, conveniența) i-a distrus.

Ultimul avertisment al lui Isus spune: Aoleu vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine; la fel au făcut părinții lor profeților falși. Criteriul de autenticitate al discipolului, al profetului se vede din raportul pe care îl are cu sistemul: dacă sistemul te laudă, te gratifică, te premiază, se vede că ești un fals profet; dacă în schimb sistemul te persecută, înseamnă că mergi împotriva curentului, că îl urmezi pe Isus. Dar numai mergând împotriva curentului putem găsi apa mereu cristalină, acea apă mereu proaspătă.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 6, 17-18a.20-26

În acel timp, coborând împreună cu Cei Doisprezece, Isus s-a oprit pe câmpie. O mare mulțime de discipoli ai săi și mult popor din toată Iudeea, din Ierusalim și din toată zona de coastă a Tirului și a Sidonului au venit ca să-l asculte și să fie vindecați de bolile lor.

Ridicându-și ochii spre discipolii săi, a spus:

«Fericiți voi, cei săraci, căci a voastră este împărăția lui Dumnezeu!

Fericiți voi, care acum sunteți flămânzi, căci vă veți sătura!

Fericiți voi, care plângeți acum, căci veți râde!

Fericiți veți fi când oamenii vă vor urî, când vă vor exclude, când vă vor insulta și vor șterge numele vostru ca infam din cauza Fiului Omului! Bucurați-vă în ziua aceea și tresăltați de bucurie, căci, iată, răsplata voastră va fi mare în cer! Pentru că așa făceau și părinții lor cu profeții.

Dar, vai vouă, bogaților, pentru că vă primiți mângâierea!

Vai vouă, celor care sunteți sătui acum, căci veți suferi de foame!

Vai vouă, celor care râdeți acum, căci veți jeli și veți plânge!

Vai vouă, când toți oamenii vă vor vorbi de bine; pentru că așa au făcut părinții lor profeților falși».

4 gânduri despre “Fericiți cei săraci. Vai vouă, bogaților

  1. Pingback: Fericiți cei săraci. Vai vouă, bogaților — Curajul credinței – BLOGUL UNEI BUNICI

  2. ,, Întotdeauna vor fi săraci în țară „, spune Moise… Întotdeauna. De aceea e bine să nu fii indiferent. De aceea ,, Vinde tot ce ai, împarte săracilor și apoi vino și-mi urmează! „.. Te întristează asta, fiindcă oricât de sărac ai fi, încă ai ceva la care nu poți renunța. Gândește-te, și tu ai ceva la care nu poți renunța. Și eu. Ca să nu fii sărac, renunți la orice te-ar dezlipi de condiția de om. Și rămâi sărac.. Fiindcă ceea ce ți se pare că ai e suflare de vânt.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.