Biserică, reacționează!

Sunt îndurerat pentru ceea ce se întâmplă în aceste ultime luni în Italia. Un politician își permite să agite Evanghelia și coroana rozariului în campanie electorală pentru a obține consensuri și a se prezenta drept catolic perfect, iar nimeni din biserica ierarhică din Italia nu reacționează. Urmează apoi în mod obsesiv afirmații care le indică italienilor pe imigranți ca pericol național și se propagă sloganuri ofensive cu privire la ființele umane și deci antievanghelice: „mai întâi italienii”, „gata cu distracția”, „imigranți în croazieră”, „imigranți criminali”, „epurare etnică controlată”… Cuvinte vulgare, false și dezeducative, care generează în italieni sentimente de teamă și repulsie și care contribuie la apariția și multiplicarea unui rasism latent, de care nu am devenit conștienți la timp și care reprezintă astăzi o urgență structurală și absolută, de o gravitate incalculabilă. Dovada este faptul că nu puțini italieni sunt de acum rasiști și în același timp sunt frecventatori de biserici, de sacramente, de asociații, de activități pastorale, făcând ca această presupusă credință devoționistă și rituală a lor să conviețuiască cu forme de refuz și uneori de ură față de ființele umane create de Dumnezeu asemenea nouă și cărora condițiile de sărăcire și de moarte, ai căror coresponsabili suntem noi toți, le-au impus să devină migranți. Dar și mai grav este faptul că mulți catolici (desigur cu lăudabile excepții) și în mod complexiv biserica ierarhică italiană, nu reacționează în fața rânilor umanității constituite din incriminarea ființelor umane în baza pașaportului pe care îl posedă și în fața traficului de ființe umane ale cărui victime sunt mii de femei și minori din Italia.

Recentul „decret securitate”, votat cu îndrăzneață îngâmfare și iresponsabilitate de majoritatea Parlamentului italian, a aruncat deja în stradă, în plină iarnă, chiar și întregi familii cu copii mici, a produs viitoarea anulare a permiselor de ședere pentru motive umanitare și închiderea centrelor de primire. Acestea sunt crime care nu pot fi tolerate de aceia care își inspiră viața din Evanghelie. Nu putem rămâne indiferenți în fața ororii frazei: „în Italia porturile sunt închise”! Iar astăzi avem două nave în largul mării care au de câteva săptămâni la bord persoane sărace, supraviețuite torturilor și interminabilelor călătorii, cărora le interzicem debarcarea, așa cum s-a întâmplat deja, din păcate, în lunile trecute. Sunt decizii care încalcă legea mării, legea oamenilor, dar mai ales legea lui Dumnezeu, față de care noi ar trebui să fim fideli! Nu putem nici să tăcem, nici să rămânem indiferenți, nici să devenim complici ai acestei antiumanități, ai acestei sfășieri și insulte aduse vieții umane împlinite prin pretenția arogantă de a fi buni creștini și apărători ai credinței. Scriu pe manifestele care invadează orașele noastre că vor să apere tradițiile catolice și să apere deci presepiul. Cu siguranță înțeleg un presepiu cu frumoase statuete din teracotă: câtă ipocrizie! Pentru că adevăratul presepiu este făcut din ființe umane, iar pruncul Isus nu este nici din lemn, nici din ghips, nici din porțelan, ci din carne umană, căreia îi este frig și foame, aceeași carne creată de Dumnezeu și aceeași carne a adevăratului prunc Isus, a autenticei sale întrupări și a întrupării în naufragiile de astăzi, în fața cărora – după somptuoasele liturgii templiere – acceptăm cu indiferență ca cineva să sentențieze: „porturile sunt închise”. Sau altcineva să spună din nou în mod iresponsabil: „vom debarca cel mult femeile și copiii”, ca și cum s-ar putea accepta ca familiile să fie destrămate sau că este justificabil a continua să-i mai ținem pe oameni în mare.

Solicit bisericii ierarhice italiene, rog biserica ierarhică italiană să nu rămână indiferentă, să nu se lase captivată de calcule umane și diplomații, să nu privească la ceea ce este oportun și la ceea ce nu este. Pentru că a-l apăra pe bărbat și pe femeie este întotdeauna oportun, întotdeauna necesar, întotdeauna obligatoriu. Evanghelia pretinde din partea noastră afirmarea adevărului, iar adevărul este omul care se află în nevoi, în durere, în disperare. Adevărul este omul care în mod cert se va îneca fără angajamentul și cuvântul nostru. Este necesar un cuvânt al adevărului care să restituie speranță, dar și o acțiune directă de primire care să deschidă bisericile, conventurile, mănăstirile, casele parohiale, parohiile (mai ales atâtea lăcașuri sfinte goale, rămase fără credincioși, care așteaptă să-i primească pe răstigniții pământului), o acțiune și o mărturie care să deschidă inimile și mințile din această poluare a minciunii și a urii. Dar este necesar și un cuvânt al adevărului care să ne angajeze în contrastarea rasismului și să-i educe pe tineri împotriva stereotipurilor și a locurilor comune, precum și o cateheză care să pună în centru primirea și respectul vieții tuturor fără deosebiri de naționalitate, de culoare, de religie, căci Cristos a venit pentru toți.

Raffaele Nogaro, episcop

Sursa: Adista

Raffaele Nogaro este episcop emerit de Caserta. Articolul, publicat online de Adista pe 7 ianuarie, a devenit textul unei petiții adresate cardinalului Bassetti, președintele Conferinței Episcopale Italiene, lansată pe site-ul change.org

3 gânduri despre “Biserică, reacționează!

 1. Ioan C.

  Dar dumneavoastră ați uitat de atentatele provocate în Europa de islamiștii radicali? Deși ei au fost primiti cu bună credință!
  Sa îi primească frații lor de credință din Arabia Saudită și din Emiratele Arabe Unite, care nu mișcă un deget pentru migranți.

  Apreciază

  1. „Am fost flămând și nu mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și nu mi-ați dat să beau, am fost străin și nu m-ați primit, gol și nu m-ați îmbrăcat, bolnav și în închisoare și nu m-ați vizitat” (Matei 25, 41-46).

   Apreciază

   1. Ioan C.

    Știți că Uniunea Europeană da cei mai mulți bani palestinienilor?
    UE, nu țările arabe, da cei mai mulți bani.
    In al doilea rând, eu zic sa le trimitem ajutoare la ei acasă.
    Și vedeți că tot în Evanghelie scrie sa nu împărțim mărgăritarele noastre…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.