Gura vorbește din prisosul inimii

Duminica a 8-a de peste an – 3 martie 2019

Gura vorbește din prisosul inimii – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Parabola orbilor – de Pieter Bruegel cel Bătrân. Sursă imagine Wikipedia.

Continuă învățătura lui Isus dată discipolilor. După ce i-a invitat să fie fiii Celui Preaînalt, adică să fie buni față de cei nerecunoscători și răi, să nu excludă pe nimeni din raza de acțiune a acestei iubiri și să încerce de-a dreptul sentimente materne față de ceilalți, acum Isus îi pune în gardă pe discipolii săi cu privire la acele riscuri mereu prezente în orice comunitate (și erau riscurile spiritualității fariseice): acela al pretenției din partea discipolilor de a fi îndrumătorii și învățătorii celorlalți. Nu. În comunitatea lui Isus există un singur îndrumător și un singur învățător: Cristos.

Așadar, Isus le spune discipolilor în învățătura sa: Poate oare un orb să conducă un alt orb? Iată, deja însăși pretenția de a fi îndrumătorul celuilalt te face să devii orb. Credinciosul nu este chemat să fie îndrumător – unicul îndrumător este Cristos –, ci credinciosul este însoțitor, tovarăș de călătorie care îl susține pe celălalt, îl încurajează, dar nu-l îndrumă. Iar Isus spune: Dacă un orb conduce un alt orb, amândoi cad în groapă, atrăgându-și blestemul biblic din cartea Deuteronomului: „blestemat este cel care îl face pe orb să rătăcească drumul”.

Iar apoi Isus îi pune din nou în gardă. După aceea va relua discursul despre orbire, dar acum spune: discipolul nu este superior învățătorului, dar oricine care este bine pregătit va fi la fel ca învățătorul său. Isus îl invită pe discipol să crească, să devină independent, să se realizeze ca persoană și să nu mai aibă nevoie de un învățător, pentru că Duhul este cel care îl îndrumă. Dumnezeu, Tatăl lui Isus, nu-i guvernează pe oameni emanând legi pe care aceștia trebuie să le observe, ci comunicându-le din interior Duhul său care îi face să devină liberi și independenți.

Dar Isus revine asupra temei orbirii și explică despre ce orbire este vorba: De ce privești paiul din ochiul fratelui tău și nu-ți dai seama de bârna din ochiul tău? Pretenția de a fi îndrumătorul, învățătorul celorlalți poate conduce la corectarea a ceea ce Isus numește lucruri mărunte, iar faptul că tu pretinzi să-l corectezi pe celălalt demonstrează că ai o bârnă în ochi. Prin urmare, Isus continuă în mod ironic: Cum poți să-i spui fratelui tău: lasă-mă să scot paiul din ochiul tău, în timp ce tu însuți nu vezi bârna din ochiul tău? Cum este posibil să nu vezi o bârnă care este în ochi? Tocmai bârna din ochiul tău este cea care te face să vezi paiul din ochiul fraților. Dar a nu vedea bârna din propriul ochi înseamnă o prezumție, un simț al superiorității: este ceea ce Isus definește ca fiind ipocrizie.

Iar apoi Isus îi invită, dar în mod aparent, pentru că după aceea îi descurajează: scoate mai întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea limpede să scoți paiul din ochiul fratelui tău. Este ceea ce în spiritualitatea creștină se numește corectarea fraternă. Dar atunci când cineva a reușit să-și scoată bârna pe care o avea în ochi, îi trece cheful de a merge în căutarea firicelelor de paie din ochii fraților. Apoi Isus oferă un criteriu pentru autenticitatea discipolului. Care sunt aceste criterii? Sunt roadele. Atunci când aceste roade sunt dătătoare de viață, când îmbogățesc viața, comunică viață, înseamnă că vin de la Dumnezeu. Isus oferă un exemplu pe înțelesul tuturor: Nu este niciun pom bun – literalmente frumos (evanghelistul continuă cu această imagine a frumosului) ­– care să producă un fruct rău. Este evident. Nici nu există de altfel un pom rău care să producă un fruct bun, frumos. Așadar, criteriul autenticității nu este doctrina, ortodoxia, ci fructul pe care îl produci. Dacă un stil de viață, dacă un mesaj produce viață, îmbogățește viața celorlalți înseamnă că vine cu siguranță de la Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este autorul vieții.

Și încheie Isus: Omul bun, din tezaurul bun al inimii sale… Inima în acea cultură este mintea, este conștiința. Scoate binele. Ce înseamnă acest lucru? Cine se hrănește cu binele produce în mod inevitabil binele pentru ceilalți. Iată de ce este important să ne hrănim numai cu ceea ce Luca definește a fi binele, frumosul, pentru că ceea ce în noi devine izvor de hrană produce hrană pentru ceilalți. Apoi, liturgia nu îl are, dar există versetul 46, care este important: De ce mă numiți Doamne, Doamne, și apoi nu faceți ceea ce vă spun? Iată: acela care îl numește Doamne, Doamne, adică perfectă doctrină, perfectă ortodoxie, dar apoi nu face ceea ce Isus spune, este pentru Isus o persoană inutilă. Prin urmare, aceasta este ceea ce omul rău scoate din tezaurul rău al inimii sale. Deci este o invitație din partea lui Isus de a ne situa mereu alături de ceea ce este frumos, să ne hrănim cu ceea ce este frumos pentru a fi persoane frumoase care le transmit celorlalți binele.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe formatul audio.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 6, 39-45

În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi o parabolă:

«Poate un orb să conducă un alt orb? Nu vor cădea amândoi în groapă? Discipolul nu este superior învățătorului, dar orice discipol instruit va fi la fel ca învățătorul său.

De ce, așadar, vezi paiul din ochiul fratelui tău, însă nu iei în seamă bârna din ochiul tău? Cum poți să-i spui fratelui tău: «Frate, lasă-mă să scot paiul din ochiul tău!» atunci când nu vezi bârna din ochiul tău? Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea limpede să scoți paiul din ochiul fratelui tău!

Căci nu este niciun pom bun care să facă fructe rele și, iarăși, niciun pom rău care să facă fructe bune, pentru că orice pom se cunoaște după fructele proprii: doar nu se culeg smochine din spini și nici struguri din mărăcini. Omul bun scoate binele din tezaurul bun al inimii sale, iar cel rău scoate răul din tezaurul rău al inimii sale. Căci gura lui vorbește din prisosul inimii».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.