Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel

Duminica a 3-a din Postul Mare – 24 martie 2019

Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Sursă imagine: Wikipedia

Ori de câte ori Isus încearcă să-i elibereze pe oameni apar de îndată aceia care sunt împotriva acestui proces de eliberare. Este ceea ce reiese din capitolul 13 al lui Luca – este un episod pe care îl are numai acest evanghelist –, în primele 9 versete.

Scrie evanghelistul: În același timp… Care timp? Isus a spus mulțimii: De ce nu judecați voi înșivă ceea ce este drept? Isus încearcă să emancipeze poporul de influența și doctrina cărturarilor, a fariseilor. Tocmai autoritățile religioase sunt acelea care determină ceea ce lumea trebuie să creadă și cum trebuie să creadă și ce trebuie să practice.

Atunci Isus invită persoanele să crească, să fie persoane mature, care gândesc ca propriul cap și merg pe propriile picioare. Acest lucru este inadmisibil pentru puterea religioasă, care trebuie să supună mereu persoanele, tratându-le oarecum în manieră infantilă. Și iată reacția:

S-au prezentat unii să-i spună despre faptul acelor galileeni. A spune „galileean”, pe vremea lui Isus, nu indica numai proveniența dintr-o anumită regiune. „Galileean” însemna „revoluționar”, și îi indica pe zeloți, teroriștii epocii. Să ne amintim de marea revoltă a lui Iuda Galileeanul, care este relatată în Faptele Apostolilor. Așadar, i-au povestit faptul referitor la acei galileeni – Isus este galileean – al căror sânge Pilat l-a amestecat cu cel al jertfelor lor.

Deci Isus încearcă să elibereze poporul de sub influența autorităților religioase și îi sosește această amenințare, un avertisment de tip mafiot: „Atenție, galileeanule, că aici, prin părțile noastre, galileenii au un final nefericit”. Ei bine, Isus nu doar nu se lasă înspăimântat, ci trece la atac, reacționând. Luând cuvântul, Isus le-a spus: „Credeți că acei galileeni erau mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni, pentru că au suferit această soartă?”.

Isus dezminte legătura care vede răul ca fiind o acțiune din partea lui Dumnezeu pentru a pedepsi păcatele oamenilor. Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți… Și anume dacă nu vă schimbați viața… Convertirea, în evanghelie, indică punerea binelui celuilalt ca valoare principală a propriei existențe. Veți pieri cu toții la fel.

Prin urmare, Isus spune: „Nicidecum! Atenție! Tocmai voi, dacă nu vă schimbați viața, veți avea un final nefericit”. Dar nu numai atât. Acum Isus continuă. Dacă mai înainte a dat un exemplu general, indicându-i pe galileeni, acum el se află la Ierusalim și vorbește chiar despre această cetate, despre Ierusalim.

Sau acele optsprezece persoane peste care a căzut turnul din Siloe… Siloe este un cartier al Ierusalimului și încă astăzi se vede temelia acelui turn care s-a prăbușit. Și le-a ucis, credeți că erau mai vinovate (literalmente „mai îndatorate”) decât toți ceilalți locuitori ai Ierusalimului?

Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Isus afirmă din nou ceea ce a spus mai înainte. Așadar, Isus exclude în mod expres pedeapsa lui Dumnezeu și îi invită din nou la convertire. Iar apoi Isus extinde tematica… Și aici e puțin un răspuns dat lui Ioan Botezătorul, care era ultimul moștenitor al acestei tradiții care îl vedea pe Dumnezeu ca pe cel care îi pedepsea pe păcătoși. Să ne amintim că Ioan Botezătorul spusese: „Orice pom care nu face rod bun va fi tăiat și aruncat în foc”.

Iată. Isus lărgește discursul și continuă. Spunea și această parabolă: „Un oarecare a plantat un smochin în via sa”. În vechiul testament smochinul și via sunt imagini ale Israelului, ale poporului lui Israel. Și a venit să caute fructe, dar nu a găsit. Iată, am văzut cum Ioan Botezătorul spunea că, în caz de nu aduce roade, se taie și se aruncă în foc. Isus nu este de acord. Atunci i-a spus viticultorului: „Iată, sunt trei ani (număr care reprezintă un timp complet) de când vin să caut fructe în smochinul acesta, dar nu găsesc. Taie-l! De ce să mai secătuiască pământul?”.

Dar acesta i-a răspuns… Iar aceasta este acțiunea lui Isus, care este contrară unei acțiuni care distruge, unei acțiuni care pedepsește. Isus nu a venit să distrugă, ci să aducă viață, să vivifieze. Dar acesta i-a răspuns: „Stăpâne (termenul exact este „domnule”; se vede că este o relație cu Dumnezeu), mai lasă-l și anul acesta ca să-l sap de jur împrejur și să-i pun gunoi”.

Acțiunea lui Isus în fața păcătoșilor, în fața persoanelor sterile, în fața acelora care nu aduc roade nu este o acțiune punitivă, ci vivifiantă. Continuă să le ofere noi posibilități de a aduce rod, de a aduce viață, și nu doar le oferă această posibilitate, ci colaborează ca acest lucru să se realizeze.

Iar apoi Isus continuă: Vom vedea dacă va rodi în viitor; dacă nu, îl vei tăia.

Dumnezeul lui Isus, cel pe care Luca ni-l prezintă, este Dumnezeul pentru care nimic nu este imposibil, după cum scrisese evanghelistul în momentul bunei-vestiri: aceasta este luna a șasea pentru ea, vorbind despre Elisabeta, verișoara Mariei, pe care toți o numeau sterilă. Iată, la fel și un pom care pare să fie steril, prin acțiunea lui Dumnezeu și prin colaborarea omului poate aduce rod.

Învățătura lui Luca este foarte clară, foarte precisă. Celor care văd o relație între păcat și pedeapsă Isus le vestește în mod limpede, explicit și definitiv că acțiunea lui Dumnezeu cu cei păcătoși nu este punitivă, distructivă, ci vivificatoare.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 13, 1-9

În acel timp, au venit la Isus unii care i-au povestit despre galileenii al căror sânge Pilat îl amestecase cu cel al jertfelor lor. El, răspunzând, le-a zis: «Vi se pare că acești galileeni au fost mai păcătoși decât toți ceilalți galileeni pentru că au suferit aceasta? Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel. Sau vi se pare că cei optsprezece peste care a căzut turnul din Siloe și i-a ucis erau mai vinovați decât toți ceilalți oameni care locuiau în Ierusalim? Vă spun: nicidecum! Dar dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel».

Apoi le-a spus această parabolă: «Un om a plantat un smochin în via sa și a venit să caute fructe în el, dar nu a găsit și i-a spus viticultorului: „Iată, sunt trei ani de când vin să caut fructe în smochinul acesta, dar nu găsesc. Taie-l! De ce să mai secătuiască pământul?”.

Acesta, răspunzând, i-a zis: „Stăpâne, mai lasă-l și anul acesta pentru ca să-l sap de jur împrejur și să-i pun gunoi la rădăcină! Poate va face fructe la anul. Dacă nu, îl vei tăia”».

Un gând despre “Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel

  1. Pingback: „Dacă nu vă convertiți, cu toții veți pieri la fel” – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.