Va fi bucurie în cer pentru un singur păcătos care se convertește

Duminica a 4-a din Postul Mare – 31 martie 2019

Va fi bucurie în cer pentru un singur păcătos care se convertește – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

– Imagine preluată de pe internet –

În timp ce cărturarii și fariseii aveau ambiția de a duce poporul spre Dumnezeu, și anume de a-l duce spre Dumnezeu prin observarea regulilor, a preceptelor religioase, Isus alege o cale diferită. El nu vrea să-i ducă pe oameni spre Dumnezeu, căci știe că dacă ar voi să-i ducă pe oameni spre Dumnezeu în mod inevitabil unii rămân în urmă, iar alții rămân excluși, ci îl aduce pe Dumnezeu oamenilor. Iar Dumnezeu poate fi adus oamenilor numai într-un singur mod: prin comunicarea milostivirii sale și a compasiunii sale.

Dar tocmai cărturarii și fariseii, aceste persoane atât de pioase și devote, în loc să se bucure și să colaboreze cu Isus în acțiunea sa, îi sunt împotrivă. Să citim capitolul 15 al evangheliei lui Luca, începând cu primul verset.

Se apropie de el (de Isus) toți vameșii și păcătoșii… Deci drojdia societății, cei excluși de religie și cei marginalizați, care aud în mesajul lui Isus răspunsul la dorința de plinătate a vieții pe care fiecare persoană o are în interiorul ei.

Oricât de mult o persoană ar putea trăi într-o direcție greșită a propriei existențe, oricât de mult ar fi înfundată în păcat, există mereu în interiorul ei o dorință de plinătate a vieții, o dorință de fericire, pe care adesea a ales-o în mod greșit, din păcate, a cufundat-o în disperare și durere, dar această voce a fost mereu trează. Așadar, simte în Isus răspunsul la dorința sa.

Pentru a-l asculta. În timp ce Isus este ascultat de publicani și păcătoși, fariseii, adică persoanele pioase, și cărturarii, adică teologii oficiali, murmurau spunând… Este interesant faptul cum în evanghelii autoritățile religioase, maeștri spirituali, cărturarii și fariseii, evită să pronunțe numele lui Isus. „Isus” înseamnă „Domnul salvează”, iar ei nu au nevoie de această salvare din partea Domnului și i se adresează mereu cu un termen destul de grosolan și disprețuitor, „ăsta, acesta”.

Și iată scandalul: Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei. Isus nu doar îi primește, ci chiar mănâncă cu ei. A mânca înseamnă a împărtăși propria viață. Dacă cineva mănâncă cu o persoană care este infectată, în mod inevitabil impuritatea acesteia se transmite către toți ceilalți. Nu au înțeles faptul că prin venirea lui Isus păcătoșii, necredincioșii, impurii nu trebuie să se purifice pentru a fi demni să mănânce cu el, ci mâncatul cu el este cel care îi purifică. Dar persoanele religioase nu înțeleg acest lucru.

Iar el le-a spus această parabolă. Această parabolă, după cum vom vedea, nu le este adresată discipolilor lui Isus, ci cărturarilor și fariseilor, adică dușmanilor săi. Este o parabolă care este compusă din trei părți: în primele două se vorbește despre bucuria lui Dumnezeu, iar în a treia, cunoscută ca fiind cea a fiului risipitor, despre motivațiile acestei bucurii.

Isus spune, considerând scontat acest lucru: Cine dintre voi, dacă are o sută de oi și pierde una dintre ele, nu le lasă pe cele nouăzeci și nouă în pustiu și nu merge în căutarea celei pierdute pana când o găsește? Isus consideră scontat ceea ce cărturarii și fariseii socotesc a fi o nebunie. Niciun om sănătos la minte nu lasă nouăzeci și nouă de oi în deșert în voia animalelor sălbatice, în voia hoților, pentru a merge în căutarea unei singure oi care s-a rătăcit, fără să aibă certitudinea că o va găsi. Ei bine, logica lumii, care este logica convenienței, nu este logica lui Isus.

Logica lui Isus este cea care face binele omului. Așadar, Isus se prezintă pe sine ca fiind acest păstor care le abandonează pe cele nouăzeci și nouă pentru a merge în căutarea unicei oi care s-a pierdut. Când a găsit-o… Cărturarii și fariseii și-ar imagina că protagonistul i-ar lega o funie de gât și ar conduce-o la staul numai în șuturi, ar închide-o cu lacăt și nu ar mai lăsa-o să iasă, mustrând-o și pedepsind-o. În schimb, când o găsește…, Plin de bucurie și-o pune pe umeri.

Această oaie care s-a pierdut – pierderea în Evanghelia lui Luca este imaginea păcatului – este tratată mai bine decât celelalte nouăzeci și nouă. Este slabă, iar păstorul îi comunică puterea sa. Deci ajunge să aibă o relație cu păstorul pe care niciuna dintre celelalte nouăzeci și nouă nu o vor avea. Într-adevăr, păstorul o ia pe umerii săi și îi transmite bucuria sa.

Se duce acasă, îi cheamă pe prieteni și pe vecini și le spune: „Bucurați-vă!”. Dar, în timp ce păstorul parabolei îi invită pe ceilalți să se bucure, vedem însă că aici cărturarii și fariseii bombăne.

Pentru că mi-am găsit oaia mea, pe cea care se pierduse. Această oaie nu va mai fi o oaie printre celelalte, ci o oaie care are un raport special cu păstorul ei. Și continuă Isus: Vă spun: tot așa va fi bucurie în cer pentru un singur păcătos care se convertește. Iată de ce Isus le comunică viață păcătoșilor, deoarece știe că forța cuvântului său, comunicarea vieții sale, dacă este primită, poate face ca păcătosul să lase lumea păcatului și a transgresării și să-și pună propria viața în sintonie cu planul pe care Dumnezeu l-a avut de totdeauna cu privire la creaturile sale.

Mai mult decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de convertire.

Apoi este a doua parabolă, care arată delicatețea lui Isus. Ori de câte ori trebuie să dea un exemplu, dă mereu un exemplu la masculin, dar apoi și unul la feminin. Isus nu uită lumea femeii, iar dacă mai înainte a vorbit despre un bărbat, păstorul, iată că acum intră în scenă femeia. O femeie care are zece drahme și pierde una dintre ele. Care femeie, dacă are zece drahme și pierde una dintre ele, nu aprinde lampa și mătură casa și caută cu grijă până o găsește? Chiar și în acest caz reacția este o explozie de bucurie.

Iar după ce a găsit-o își cheamă prietenele și vecinele și le spune: „Bucurați-vă împreună cu mine, pentru că am găsit drahma pe care o pierdusem!”. Și încă o dată sentința lui Isus: Tot așa, vă spun, este bucurie înaintea îngerilor lui Dumnezeu pentru un singur păcătos care se convertește. Dumnezeu se bucură; păcătoșii se convertesc; păstorul și vecinii săi se bucură; femeia și prietenele sale se bucură. Cine bombăne? Cărturarii și fariseii.

Iată, așadar, în a treia parte a parabolei, care le este adresată cărturarilor și fariseilor, este prezentat fiul mai mare, cel care este prezentat în mod caricatural, ca fiind persoana religioasă care l-a slujit mereu pe tatăl său, cum îl slujește un servitor pe domnul său, care a fost mereu obedient față de poruncile sale, dar tocmai din cauza aceasta slujirea și obediența nu i-au permis să înțeleagă inima tatălui. Prin urmare, în timp ce tatăl se bucură pentru întoarcerea fiului care era mort și s-a întors în viață, fratele mai mare, în loc să se bucure, el, care judecă totul cu parametri religioși ai moralei, se indignează, se enervează și tocmai el e cel care nu vrea să intre în casă.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 15,1-3. 11-32

În acel timp, toți vameșii și păcătoșii se apropiau de Isus ca să-l asculte. Fariseii și cărturarii însă murmurau, spunând: «Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei».

Atunci, le-a spus această parabolă: «Un om avea doi fii. Cel mai tânăr dintre ei i-a spus tatălui: „Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine!”. Iar el le-a împărțit averea. Și, nu după multe zile, fiul cel mai tânăr și-a adunat toate și a plecat de acasă într-o țară îndepărtată. Acolo și-a risipit averea într-o viață de desfrâu. După ce a cheltuit toate, a venit o mare foamete în țara aceea, iar el a început să ducă lipsă. Atunci s-a dus și s-a aciuat la unul dintre cetățenii acelei țări care l-a trimis la câmp să păzească porcii. Și ar fi dorit să se sature cu roșcovele pe care le mâncau porcii, dar nimeni nu-i dădea. Atunci, venindu-și în fire, a spus: „Câți zilieri ai tatălui meu au pâine din belșug, iar eu mor aici de foame! Ridicându-mă, mă voi duce la tatăl meu și-i voi spune: Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău. Ia-mă ca pe un zilier al tău!” Și, ridicându-se, a mers la tatăl său.

Pe când era încă departe, tatăl l-a văzut, i s-a făcut milă și, alergând, l-a îmbrățișat și l-a sărutat. Atunci, fiul i-a spus: „Tată, am păcătuit împotriva cerului și înaintea ta; nu mai sunt vrednic să fiu numit fiul tău”. Însă tatăl a spus către servitorii săi: „Aduceți repede haina cea dintâi și îmbrăcați-l! Dați-i un inel în deget și încălțăminte în picioare! Aduceți vițelul cel îngrășat și tăiați-l: să mâncăm și să ne bucurăm, căci acest fiu al meu era mort, și a revenit la viață, era pierdut, și a fost găsit!”. Și au început să se veselească.

Însă fiul lui mai mare era la câmp. Când a venit și s-a apropiat de casă, a auzit cântece și dansuri. Atunci, chemându-l pe unul dintre servitori, l-a întrebat ce este aceasta. El i-a spus: „Fratele tău a venit, iar tatăl tău, pentru că l-a recăpătat sănătos, a tăiat vițelul cel îngrășat”. Dar el s-a mâniat și nu voia să intre. Însă tatăl său a ieşit și-l implora. El, răspunzând, i-a zis tatălui său: „Iată, de atâția ani te slujesc și niciodată n-am încălcat porunca ta! Dar mie nu mi-ai dat niciodată măcar un ied ca să mă bucur cu prietenii mei. Însă, când a venit acest fiu al tău care și-a devorat averea cu desfrânatele, ai tăiat pentru el vițelul cel îngrășat”. Atunci, el i-a spus: „Fiule, tu ești cu mine întotdeauna și toate ale mele sunt ale tale. Dar trebuia să ne bucurăm și să ne veselim, pentru că acest frate al tău era mort, și a revenit la viață, era pierdut, și a fost găsit!”».

Un gând despre “Va fi bucurie în cer pentru un singur păcătos care se convertește

  1. Pingback: Va fi bucurie în cer pentru un singur păcătos care se convertește — Curajul credinței – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.