Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții!

Sursa foto: lacrocequotidiano.it

Duminica a 5-a a Paștelui – 19 mai 2019

Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții! – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM 

În capitolul 13 al Evangheliei lui Ioan, evanghelistul prezintă ultima cină a lui Isus cu discipolii săi și Isus până la ultima clipă încearcă să ofere iubirea sa chiar și discipolului care îl va trăda, lui Iuda. Îi oferă pâinea, care reprezintă viața sa, dar Iuda nu mănâncă această pâine, adică nu îl asimilează pe Isus. O ia și iese.

Evanghelistul spune că „s-a scufundat în noapte”.

După ce Iuda a ieșit [din Cenacol] ­– deci a luat îmbucătura, nu a asimilat-o, ci a mers să trădeze persoana lui Isus –, Isus a spus: „Acum…”. În întreaga Evanghelie a fost proclamat acest ceas al lui Isus și evanghelistul spune că acum se realizează. „Acum Fiul omului a fost glorificat”. De ce Isus afirmă asta după ce Iuda l-a trădat ca să-l condamne la moarte?

Pentru că în iubirea necondiționată, care îi este oferită chiar și dușmanului, se manifestă slava lui Dumnezeu, adică slava este manifestarea vizibilă a ceea ce Dumnezeu este. Și ce este Dumnezeu? Dumnezeu este iubire care i se oferă chiar și dușmanului, trădătorului. Isus vorbește despre el însuși ca despre „Fiul omului”. De ce folosește această expresie care îi este atât de dragă?

„Fiul Omului” înseamnă omul cu condiția divină. Așadar, Isus este fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu în condiția umană, și este fiul Omului, adică omul cu condiția divină.

„Și Dumnezeu a fost glorificat în el”. Evanghelistul prezintă o dinamică continuă în viața lui Isus, care trebuie să fie și dinamica credinciosului, a iubirii primite și a iubirii comunicate. Apoi, există un verset care este omis în multe manuscrise, unde evanghelistul nu face altceva decât să repete același concept. „Dacă Dumnezeu a fost glorificat în el, și Dumnezeu îl va glorifica din partea sa și-l va glorifica îndată”. Cum îl va glorifica imediat? Dându-i capacitatea de a înfrunta moartea, unde nu va fi un sfârșit, ci un început, pentru că în moartea lui Isus se va revărsa Duhul asupra comunității.

Apoi, Isus, pentru prima dată, unica dată, are o expresie de o mare și profundă tandrețe față de discipolii săi. Le spune „copilași”, literalmente „copilașii mei”.

Copilași, încă puțin mai sunt cu voi. Mă veți căuta și, așa cum le-am spus Iudeilor – iată, aici Isus îi echivalează pe discipolii săi cu adversarii săi, cu autoritățile religioase –, vă spun acum și vouă: „Unde merg eu, voi nu puteți veni”.

De ce nu pot merge? Pentru că discipolii sunt gata să moară pentru Isus, dar nu să moară ca Isus, să-și dea viața cu el și asemenea lui. Iată de ce Isus spune că deocamdată nu pot merge unde se duce el. Și apoi iată concluzia acestui capitol extraordinar, a capitolului 13, noutatea lui Isus.

„Vă dau o poruncă nouă”. Isus nu spune: „vă dau o nouă poruncă”, adică există poruncile lui Moise și acum vă dau porunca mea. „Vă dau o poruncă nouă”. Cuvântul grecesc care indică „nou” înseamnă „cel mai bun”, care înlocuiește orice altceva. Evanghelistul a spus acest lucru în prolog: „Legea a fost dată prin Moise, harul și adevărul au venit prin Isus”.

Noua relație pe care Isus a instaurat-o cu Tatăl și cu discipolii nu putea fi încadrată în termenii anticei alianțe, ci are nevoie de o nouă alianță care se exprimă printr-o unică, nouă poruncă. Prin urmare, „nouă” în măsura în care calitatea acestei porunci le eclipsează pe toate celelalte.

„Să vă iubiți unii pe alții! Așa cum eu v-am iubit pe voi”. Este important faptul că Isus nu vorbește cu verbele la viitor; nu spune: așa cum eu vă voi iubi. Isus nu anunță moartea sa, sacrificiul total pe care îl va face pe cruce, ci spune: așa cum eu v-am iubit pe voi. Și cum i-a iubit Isus? Suntem în contextul ultimei cinei după Ioan, când Isus a început să spele picioarele discipolilor. Iubirea nu este reală dacă nu se transformă într-o slujire care purifică viața celorlalți.

Aceasta este iubirea pe care Isus o cere de la noi. „Așa cum eu v-am iubit pe voi”. „Așa să vă iubiți și voi unii pe alții!”. Slujirea este unicul distinctiv al credinciosului comunității lui Isus și, într-adevăr, Isus confirmă: „Din aceasta” – adică din iubirea care devine slujire –, toți vor ști că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții”.

Isus, cu această declarație foarte clară, exclude orice alt distinctiv. Deci, NU stemelor, veșmintelor, însemnelor sau decorațiilor, care vor să arate relația pe care cineva o are cu Domnul, ci numai o iubire care se pune în serviciul celorlalți. Iar atunci când recurgem la aceste surogate este un bec de alarmă care se aprinde, și care ne spune că probabil această dragoste care se transformă în slujire nu este atât de obișnuită încât să fie unicul distinctiv al comunității creștine.

Prin urmare, Isus lasă o singură poruncă, el, pe care evanghelistul l-a prezentat ca fiind cuvântul lui Dumnezeu… „Cuvântul a devenit carne”. Iar acest cuvânt al lui Dumnezeu se formulează și se exprimă printr-o unică poruncă care le eclipsează pe toate celelalte.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Ioan 13,31-35

În acel timp, după ce a ieşit Iuda, Isus a spus: «Acum a fost glorificat Fiul Omului și Dumnezeu a fost glorificat în el, iar dacă Dumnezeu a fost glorificat în el, și Dumnezeu îl va glorifica în el însuși și-l va glorifica îndată.

Copilași, încă puțin mai sunt cu voi. Mă veți căuta și, așa cum le-am spus iudeilor, vă spun acum și vouă: „Unde merg eu, voi nu puteți veni”. Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții! Așa cum eu v-am iubit pe voi, așa să vă iubiți unii pe alții!

Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.