Duhul Sfânt vă va aminti toate câte vi le-am spus eu

Duminica a 6-a a Paștelui – 26 mai 2019

Duhul Sfânt vă va aminti toate câte vi le-am spus eu – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM 

Există trei întrebări adresate de trei discipoli lui Isus. Numărul trei știm că indică ceea ce este complet. Prin urmare, nu sunt atât trei discipoli, cât întreaga comunitate care se exprimă prin intermediul lor. Iar aceste trei întrebări sunt obiecții. Toma îl întreabă: „Domnule, unde mergi?”. Și Isus va răspunde că el este calea ce trebuie urmată. Filip îi spune: „Arată-ni-l pe Tatăl și ne este de ajuns”. Și Isus va răspunde: „Cine m-a văzut pe mine, l-a văzut pe Tatăl”. Iuda (nu Iscarioteanul, ci celălalt discipol) îl întreabă: „Domnule, cum s-a întâmplat că trebuie să te manifești nouă și nu lumii?”. E o cursă pe care i-o întinde. Iuda vrea ca Isus să se manifeste ca mesia cel așteptat.

Și iată, în acest pasaj al acestei duminici, răspunsul lui Isus: un răspuns care conține una din ascuțimile Evangheliei lui Ioan și o declarație care, dacă este înțeleasă, schimbă radical relația cu Dumnezeu și, prin urmare, cu ceilalți. Să ascultăm ce ne spune Ioan.

I-a răspuns Isus: „Dacă cineva mă iubește, va observa cuvântul meu”. A observa cuvântul lui Isus înseamnă, asemenea lui, a face din propria viață un dar al iubirii în serviciul celorlalți. Ei bine, răspunsul lui Dumnezeu este: Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Această afirmație a lui Isus nu este o promisiune pentru viața de apoi, ci răspunsul Tatălui pentru aceia care își dau adeziunea față de Isus. La începutul Evangheliei sale, în Prolog, evanghelistul a scris că Dumnezeu, acest Cuvânt, și-a așezat cortul său printre noi, în noi. Acum, Isus spune ceva extraordinar: cei care îl iubesc, deci cei care, asemenea lui, își orientează viața spre binele celorlalți, sunt obiectul iubirii Tatălui, iar el și Tatăl vin la acest individ și își fac locuința în el.

Dumnezeu îi cere fiecărei persoane să fie primit în viața sa pentru a se contopi cu ea, pentru a-i dilata capacitatea de a iubi și a face din fiecare individ și din fiecare comunitate unicul sanctuar adevărat din care să iradieze iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Așadar, nu mai există un templu în care Domnul locuiește, ci fiecare persoană este templul unde Dumnezeu se manifestă. Această afirmație a lui Isus are o importanță foarte mare. Pentru viață Dumnezeu nu este ceva exterior, Dumnezeu nu este o entitate îndepărtată, ci Dumnezeu este intim omului, iar acest Dumnezeu care îi este intim omului, în adâncul omului, se manifestă ori de câte ori omul este mai uman.

Cu cât omul este mai uman, cu atât mai mult manifestă divinul care este în el. Dar această afirmație a lui Isus nu se referă numai la viața individului, ci și la trecerea prin moarte. Se spune că atunci când o persoană moare merge în cer, se întoarce la casa Tatălui; nu, nu se duce în cer, pentru că cerul este în noi; nu se duce la casa Tatălui pentru că noi suntem această casă.

Deci aceasta este afirmația extraordinară a lui Isus. Și el continuă: Cine nu mă iubește nu observă cuvintele mele. Cine nu face din propria viață un serviciu al iubirii pentru binele celorlalți, nu are nimic de-a face cu Isus. Iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis.

Autoritățile tindeau să-l despartă pe Isus de Tatăl, iar Isus aici afirmă în schimb că există unitate perfectă, că există sintonie perfectă între el și Tatăl, pentru că împreună continuă acțiunea lor creativă prin comunicarea vieții, prin restituirea vieții, prin îmbogățirea vieții celorlalți. Și Isus continuă: V-am spus acestea cât timp mai sunt cu voi. Dar Paracletul…”. Ce este acest Paraclet? În traducerea anterioară a CEI [Conferința Episcopală Italiană] s-a preferat să se traducă cu „mângâietor”, dar apoi s-a văzut că acest termen nu exprima plinătatea cuvântului grecesc, motiv pentru care s-a preferat revenirea la transliterarea acestui termen grecesc ca „cel care vine în ajutor, protectorul”.

Deci aceasta este acțiunea Spiritului. Nu este o acțiune care vine în momentul de urgență, ci o acțiune care o precedă. Prin urmare, Isus invită la deplina seninătate comunitatea sa și îl confirmă pe Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu; el vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu.

Aceasta este garanția pentru comunitatea creștină, pentru biserică. Avându-l pe Duhul Sfânt, pe acest protector, pe acest ajutător în interiorul ei, va fi mereu capabilă să ofere noi răspunsuri la noile nevoi care apar în societate. Acesta este înțelesul cuvintelor lui Isus: „vă va învăța toate și vă va aminti tot ceea ce v-am spus”; a înțelege, a deveni pe deplin conștienți de mesajul lui Isus și a ști să-l reformulăm într-o formă complet nouă în fața noilor situații care apar în comunitate. Și apoi Isus spune: Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Nu este o urare. Isus nu spune: „Pacea să fie cu voi!”, ci este un dar, acolo unde pacea este tot ceea ce contribuie la plinătatea vieții. Și apoi afirmă: Nu așa cum o dă lumea, v-o dau eu vouă.

Pacea era salutarea adresată la momentul de adio. Pentru Isus nu este un adio, ci o prezență și mai intensă. Iată de ce spune: „nu așa cum o dă lumea”. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă. Isus nu vrea ca în discipolii săi să fie teama, ci iubirea.

Ați auzit că v-am spus: „Mă duc și voi veni la voi”. Dacă m-ați iubi, v-ați bucura că mă duc la Tatăl pentru că Tatăl este mai mare decât mine. Isus aici nu se gândește la suferințele lui, ci numai la binele alor săi. De ce spune: „dacă m-ați iubi, v-ați bucura că mă duc la Tatăl”? Pentru că în plinătatea dimensiunii divine cu Tatăl, acțiunea lui Isus va fi și mai incisivă cu ai lui. Mergând la Tatăl Isus nu numai că nu se separă de ai lui, ci face ca această prezență să devină și mai intensă.

Mai înainte am văzut afirmația: Eu și Tatăl vom veni la el și ne vom face locuință la el. Așadar, a merge la Tatăl nu înseamnă o îndepărtare a lui Isus, ci o prezență în individ care va apărea prin acțiunile vieții persoanei.

V-am spus-o acum, înainte de a se întâmpla, ca, atunci când se va întâmpla, să credeți. Și Isus propune o provocare. El va fi condamnat ca un blestemat de Dumnezeu. Deci Isus le cere discipolilor să decidă în cine să creadă, ori în marele preot ori în el. Dacă vor crede în Isus, nu vor mai crede în marele preot. Dacă vor crede în Isus, nu vor mai crede în instituțiile religioase care l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu la moarte.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Ioan 14, 23-29

În acel timp, Isus le-a zis discipolilor săi: «Dacă cineva mă iubește, va păzi cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi și vom veni la el și ne vom face locuință la el. Cine nu mă iubește nu păzește cuvintele mele, iar cuvântul pe care îl ascultați nu este al meu, ci al Tatălui care m-a trimis.

V-am spus acestea cât timp mai rămân cu voi. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu.

Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. Eu nu v-o dau așa cum o dă lumea. Să nu se tulbure inima voastră, nici să nu se teamă!

Ați auzit că v-am spus: „Mă duc și voi veni la voi”. Dacă m-ați iubi, v-ați bucura că mă duc la Tatăl pentru că Tatăl este mai mare decât mine. V-am spus-o acum, înainte de a se întâmpla, ca, atunci când se va întâmpla, să credeți».

Un gând despre “Duhul Sfânt vă va aminti toate câte vi le-am spus eu

  1. Pingback: „Duhul Sfânt vă va aminti toate câte vi le-am spus Eu…” | Blog de albina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.