Tot ceea ce are Tatăl este al meu; Duhul va lua dintr-al meu și vă va vesti

Sfânta Treime – 16 iunie 2019

Tot ceea ce are Tatăl este al meu; Duhul va lua din ceea ce este al meu și vă va vesti – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Pentru sărbătoarea Preasfintei Treimi, liturgia ne propune evanghelia după Ioan, capitolul 16, de la versetele 12 până la 15.

Scrie evanghelistul: În acel timp, le-a zis Isus discipolilor săi: «Multe lucruri…»”,literalmente „mult”, „mai am să vă spun, dar momentan nu sunteți capabili să le duceți povara”.

Ce vrea să spună Isus? Că îi poate înțelege mesajul numai cel ca care, asemenea lui, este gata să-și dăruiască viața. Discipolii încă nu sunt capabili să-și dăruiască viața pentru ceilalți. Acest lucru este valabil și pentru întreaga comunitate a credincioșilor, pentru creșterea celor care îl urmează pe Isus. Înțelegem mesajul său numai în măsura în care înălțăm nivelul nostru de iubire față de ceilalți.

Cu cât este mai mare iubirea față de ceilalți, cu atât este mai mare comunicarea divină față de om. Dar este important aici – evanghelistul scrie: „mai am să vă spun”… Adică Isus vorbește, vorbește în mod real. Acest lucru a fost atât de adevărat încât în comunitățile primitive exista, de exemplu, Sfântul Ignațiu, care, în scrisoarea către Efeseni scrie: „voi să nu acordați nimănui atenție decât lui Isus Mesia, care continuă să vorbească în mod real”. Isus continuă să vorbească. Continuă să vorbească în liturgia euharistică, continuă să vorbească prin profeții săi… Este nevoie de urechi și inimi care să-l asculte.

Și Isus continuă: „când va veni el, Duhul adevărului…”. Acest adevăr este numit de trei ori. Vă va călăuzi spre întregul adevăr”. Duhul Sfânt este numit Spiritul adevărului și călăuzește spre întregul adevăr. Tema adevărului este foarte dragă evanghelistului. Isus, în răspunsul dat unuia dintre discipoli, lui Toma, spusese: „Eu sunt calea, adevărul și viața”. Isus este adevărul, nu are adevărul. Și este important acest lucru.

Ce este acest adevăr în Evanghelie? Nu este o doctrină pe care o posedăm, fiindcă cel care are adevărul, cel care posedă o doctrină, se separă în mod inevitabil de cel care nu gândește la fel ca el și se consideră îndreptățit să-l judece. Acest adevăr nu îl avem, ci suntem și îl facem.

Și ce înseamnă a fi și a face adevărul? Adevărul nu se exprimă prin formule doctrinare, ci prin acțiuni prin care comunicăm viață celorlalți. A fi în adevăr înseamnă a fi în deplină sintonie cu dinamismul iubirii Creatorului, care se îngrijește de viața creaturilor sale. „Vă va călăuzi spre adevărul întreg, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile viitoare”.

Ce înseamnă această anunțare a lucrurilor viitoare? Nu este o nouă relație a lui Dumnezeu din partea Duhului, ci actualizarea aceluiași unic mesaj al lui Isus în noi moduri și forme pentru întreaga comunitate.

Comunitatea se schimbă, comunitatea se transformă, crește, apar noi necesități, se ivesc noi probleme, iar acțiunea Duhului ne va face să înțelegem, mulțumită mesajului lui Isus, cum să mergem în întâmpinarea acestor nevoi. Prin urmare, garanția Spiritului prezent în comunitate este faptul că, în fața noilor exigențe, în fața noilor cerințe ale comunității se vor găsi întotdeauna noi răspunsuri. Nu trebuie să dăm răspunsurile vechi, ci trebuie să fim întotdeauna în măsură, datorită mesajului lui Isus, a unicului mesaj al lui Isus, să dăm răspunsuri noi.

„El mă va glorifica pe mine”. A glorifica înseamnă a face să devină de fiecare dată tot mai evidentă iubirea lui Isus față de ai săi. „Pentru că va lua din ceea ce este al meu și vă va vesti vouă”. Deci, nu un mesaj nou, ci înțelegerea aceluiași mesaj. „Tot ce are Tatăl este al meu”. Ceea ce Isus și Tatăl au este Duhul, plinătatea iubirii.

„De aceea v-am spus că va lua dintr-al meu și vă va vesti”. Iar verbul „a vesti” este repetat de trei ori. Înțelesul acestui pasaj foarte important este faptul că ceea ce este Dumnezeu și ceea ce este omul nu poate fi cunoscut decât prin grade de cunoaștere și de experiență tot mai profunde. Există o iubire primită și iubire comunicată: cu cât este mai mare iubirea comunicată, cu atât este mai mare posibilitatea de a primi această iubire din partea Tatălui.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Ioan 16,12-15

În acel timp, Isus le-a zis discipolilor săi:

«Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta.

Însă când va veni el, Duhul adevărului, vă va călăuzi spre tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile care vor veni.

El mă va glorifica pe mine, pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că va lua dintr-al meu și vă va vesti».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.