«Nesupunere civilă împotriva legilor nedrepte»

Raffaele Nogaro, episcop emerit de Caserta: „Creștinii trebuie să le întindă o mână de ajutor celor săraci și imigranților”.

«Mărturisesc în mod solemn nesupunerea mea civilă față de legile nedrepte împotriva imigranților și a celor săraci. Și cer să facă acest lucru creștinii care pun într-adevăr pe primul loc Evanghelia și toți aceia care cred în dreptate».

Cel care vorbește este părintele Raffaele Nogaro, fost episcop de Caserta, care luptă din totdeauna în prima linie alături de cei din urmă, de imigranți, de femeile exploatate, victime ale traficului de carne vie, încasând uneori mustrări bisericești, iar de cele mai multe ori critici severe din partea puternicilor momentului, creștini democrați ieri, astăzi leghiști. «Aplaud și susțin inițiativa muncitorilor agricoli necalificați din Puglia și a episcopului de Bari, mons. Cacucci, care a sprijinit cauza lor», explică Nogaro cotidianului „Il Manifesto”. Și adaugă cu hotărâre: «În situația noastră, în Italia de astăzi, Biserica, episcopii, preoții și creștinii trebuie să practice nesupunerea civilă, asumându-și consecințele, cu prețul de a fi judecați, condamnați și chiar de a merge la închisoare, dacă este necesar».

Cere acest lucru chiar și parabola evanghelică a «bunului samaritean»…

Sigur că da. Trebuie să-i apărăm și să-i ajutăm pe cei care sunt în nevoi, pe cei săraci, pe muncitorii agricoli necalificați, pe imigranți. Creștinii sunt chemați de Dumnezeu să fie buni samariteni. E un imperativ evanghelic.

Muncitorii agricoli necalificați au ocupat catedrala din Bari, subliniind cuvintele papei Francisc potrivit căruia «munca conferă demnitate omului». Biserica este pe această linie?

Munca oferă pâinea și demnitatea. Iar noi trebuie să apărăm cu fermitate drepturile muncitorilor agricoli necalificați, ale imigranților și ale tuturor muncitorilor exploatați. Mie mi se pare că, în realitate, sunt puțini preoții și episcopii care urmează linia papei Francisc. Așadar, nu atât Biserica ca atare este cea care trebuie să întindă o mână de ajutor celor care sunt în dificultate, pentru că Biserica l-a trădat de atâtea ori pe om, ci discipolul lui Cristos este cel care trebuie să facă acest lucru.

Măsurile legislative recente au înrăutățit situația?

Sunt indignat cu privire la anumite norme, voite de guvern și aprobate de parlament, care sunt violente, care calcă în picioare demnitatea ființelor umane și ofensează viața umană. Din nefericire, cuvintele brutale ale ministrului Salvini privind chestiunea securității sunt primite cu simpatie de mulți catolici, dar și de atâția preoți și diverși episcopi.

Și nu s-a terminat: săptămâna viitoare parlamentul va dezbate al doilea decret privind securitatea, împotriva căruia dumneavoastră, împreună cu pr. Zanotelli, cu pr. Santoro și atâtea persoane consacrate și numeroși credincioși, postiți și protestați în piață, la Montecitorio…

Nu este posibil să afirmăm siguranța unora compromițând viața și demnitatea altor persoane care se află în dificultate, cum ar fi imigranții. Primul decret privind securitatea, iar acum și acest al doilea decret, în cazul în care va fi aprobat, îi condamnă pe cei săraci și pe imigranți. Dar îi condamnă și pe aceia care îi salvează și îi apără. Și fac acest lucru generând și alimentând minciuni cu privire la munca persoanelor și a organizațiilor de bunăvoință, cum sunt ONG-urile. De aceea spun că singura cale este nesupunerea civilă față de aceste legi nedrepte.

Luca Kocci, 17.07.2019

Sursa: Il Manifesto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.