Nu am venit să aduc pace pe pământ, ci dezbinare

Duminica a 20-a de peste an –18 august 2019

Nu am venit să aduc pace pe pământ, ci dezbinare – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Fără îndoială, Luca este evanghelistul care, mai mult decât toți ceilalți, tratează tema păcii. Evanghelia sa se deschide cu imaginea păcii, a corului angelic care proclamă: „Pace pe pământ oamenilor iubiți de Domnul” și se termină cu Isus înviat care, atunci când se prezintă discipolilor săi, le dăruiește pacea: „Pace vouă”. Iar pace înseamnă plinătate a vieții, fericire. Totuși, în această pagină, pare să fie aproape o contradicție.

Să citim ceea ce ne spune evanghelistul. Este capitolul 12 din Evanghelia după Luca, de la versetul 49. Isus declară: „Am venit să aduc foc pe pământ”. Pentru a treia oară în această Evanghelie, apare tema focului. Prima dată apăruse în cuvintele teribile ale lui Ioan Botezătorul, care l-a anunțat pe Mesia ca fiind cel care va boteza „în Duh Sfânt și foc”. Duhul Sfânt, adică energie divină pentru cei care îl primesc pe Isus și mesajul său, și focul, imagine a pedepsei distructive pentru cei care îl refuză, pentru păcătoși.

A doua oară tema apăruse în cuvintele lui Iacob și Ioan, care, văzând că un sat de samariteni nu l-a primit pe Isus, l-au întrebat pe Domnul: „Să zicem ca focul să coboare din cer și să-i nimicească?”. Deci era un foc distrugător. Așadar, imaginea focului până acum este prezentată ca pedeapsă a lui Dumnezeu.

Dar nu acesta este focul pe care Isus vrea să-l aducă. Vom înțelege din restul expresiilor sale că acest foc este rodul morții lui. Știm că, după moartea lui Isus, Luca prezintă Cinzecimea ca fiind coborârea Duhului sub forma unor limbi de foc. Este noua realitate a noii comunități, a alianței dintre Dumnezeu și popor, care nu se mai bazează pe observarea legilor sale, ci pe primirea spiritului său, adică a iubirii sale.

Atunci, Isus spune: „Am venit să aduc foc” – deci acest foc al spiritului – „pe pământ și cât de mult aș dori să fie deja aprins!”. Isus așteaptă cu nerăbdare ca discipolii săi, comunitatea sa și poporul său să instaureze o relație diferită cu Dumnezeu, care nu este cea impusă de Moise, ci aceea a lui, Fiul, care propune o relație între fii și tatăl lor.

Și Isus continuă: „Există un botez…”. Desigur, aici botezul nu are imaginea ritualului, a sacramentului sau tainei, a liturgiei, pe care o va căpăta mai apoi. Termenul botez, știm aceasta, înseamnă imersiune și are și o imagine negativă, ceva care te năvălește, ceva care te târăște. Prin urmare, Isus spune: „Există ceva care mă va copleși și pe care trebuie să-l primesc”.

„Și cât sunt de angoasat…”. Aici, într-adevăr, evanghelistul nu folosește termenul „angoasat”. Cuvântul folosit de Luca înseamnă a fi presat, a fi dominat de o dorință puternică. Deci, Isus are chiar această pasiune pentru acest eveniment, care este și negativ, această situație care îl va copleși. „Până nu se va împlini”.

Deci am putea traduce: „Există o scufundare în care va trebui să fiu scufundat”. Și este scufundarea în violență, în moartea care îl va mătura din cale.

Iar acum iată surpriza… Am început prin a spune că Luca este evanghelistul păcii. Isus înlătură orice îndoială cu privire la ceea ce înseamnă această pace. El spune: „Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Nicidecum, vă spun, ci dezbinare”. Iată, este surprinzător să auzim aceste cuvinte ale lui Isus. Dar ce înseamnă această dezbinare? Această pace pe care Isus a venit să o aducă, rod al unei noi relații între oameni și Dumnezeu, ca aceea a fiilor cu tatăl lor, va întâmpina reacția și aversiunea multor forțe care se vor dezlănțui.

Și care sunt aceste forțe? Isus vorbește despre dezbinare. Și Isus ia imaginea unei familii, o familie normală: „De acum înainte, într-o casă cu cinci persoane, se vor dezbina trei împotriva a doi și doi împotriva a trei”. Se dezbină cei care reprezintă vechiul împotriva noului. Într-adevăr, Isus spune: „Tatăl împotriva fiului și fiului împotriva tatălui, mama împotriva fiicei și fiica împotriva mamei, soacra împotriva nurorii și nora împotriva soacrei”. Inițiativa acestei dezbinări vine de la cei care reprezintă trecutul (tatăl, mama, soacra), care nu îmbrățișează această noutate a mesajului lui Isus, care este îmbrățișat de discipolii săi. Aceasta este cauza dezbinării.

Trebuie să avem în vedere faptul că aici Isus nu vorbește despre dezbinarea fiului împotriva fiului, a fratelui împotriva fratelui. Nu. Dezbinarea în comunitatea celor care cred în Isus nu este permisă, pentru că acolo unde există dezbinare comunitatea se distruge. Evanghelistul se referă aici la o imagine bine-cunoscută, cea a profetului Miheia, care, în capitolul șapte, versetul șase, vorbise despre un fiu care îl insultă pe tatăl său, despre fiica care se revoltă împotriva mamei și nora împotriva soacrei, și spune: „Iar dușmanii omului sunt cei din casa lui”. Dușmanii acestei noi realități, a acestei noi relații cu Tatăl nu vor fi cei din afara religiei, ci chiar aceia care sunt în interiorul religiei, care nu vor accepta această noutate. Și totuși Isus este acel Dumnezeu care a venit să facă noi toate lucrurile. Cei care se opresc la trecut nu vor putea niciodată să înțeleagă noutatea pe care o propune Duhul.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 12, 49-53

În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: «Foc am venit să arunc pe pământ și ce altceva vreau decât să se aprindă! Am să fiu botezat cu un botez și cât sunt de preocupat până se va împlini!

Credeți că am venit să aduc pace pe pământ? Nicidecum, vă spun, ci dezbinare. Căci, de acum înainte, cinci dintr-o casă vor fi dezbinați: trei împotriva a doi și doi împotriva a trei. Vor fi dezbinați tatăl împotriva fiului și fiul împotriva tatălui; mama împotriva fiicei și fiica împotriva mamei; soacra împotriva nurorii sale și nora împotriva soacrei».

Un gând despre “Nu am venit să aduc pace pe pământ, ci dezbinare

  1. Pingback: Nu am venit să aduc pace pe pământ, ci dezbinare — Curajul credinței – BLOGUL UNEI BUNICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.