Oricine se înalță va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat

Duminica a 22-a de peste an – 1 septembrie 2019

Oricine se înalță va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat – Comentariu la Evanghelie de pr. Alberto Maggi, OSM

Este a treia și ultima dată când Isus ia prânzul în casa unui fariseu. De fiecare dată când Isus este la masă cu fariseii, cu acești pioși, cu acești lideri spirituali, este întotdeauna ocazie de conflict. De această dată conflictul l-a provocat Isus, pentru că la această masă există un bolnav și Isus întreabă dacă este permis sau nu să-l vindece într-o zi de sâmbătă, ziua în care este odihna totală.

Ei bine, fariseii nu răspund. Atunci Isus îi atacă făcându-i ipocriți și le spune: „Dar voi, din interes, sunteți capabili să încălcați legea Domnului…”. După această aspră dojană Isus continuă: „Le spunea celor invitați”, care sunt toți farisei, „o parabolă, observându-i cum își alegeau primele locuri”.

Evanghelistul stigmatizează această ambiție, această vanitate, care este tipică persoanelor religioase, mai ales dacă dețin poziții însemnate, dacă se simt importante, și, prin urmare, necesitatea de a expune și a manifesta, de a le face cunoscută tuturor importanța lor alegând primelor locuri.

„Când ești invitat la nunta cuiva, nu te așeza pe primul loc, ca să nu existe un alt oaspete mai demn decât tine…”. Isus se referă la o expresie foarte celebră, foarte populară, cuprinsă în cartea Proverbelor, la capitolul 25. „Iar cel care te-a invitat pe tine și pe el, să vină să-ți spună: «Cedează-i locul!». Atunci va trebui să ocupi cu rușine ultimul loc. Dimpotrivă…”. Și iată lecția pe care o dă Isus, și este o lecție care trebuie înțeleasă bine: nu este din umilință, ci o invitație de a face aceste lucruri din iubire. „Când ești invitat, mergi și pune-te pe ultimul loc”.

De ce? Pentru a le permite celorlalți, celor care s-ar fi așezat în schimb pe ultimul loc, să se pună în față. Deci nu e umilință, ci iubire. Isus inversează scara valorilor societății.

„Pentru ca atunci când va veni cel care te-a invitat să-ți spună: «Prietene, vină mai în față!»”. Isus îi invită pe acești farisei, pe care i-a mustrat deja, spunându-le că tot ceea ce fac este din interes, să treacă de la categoria interesului la cea a dăruirii. „Atunci vei fi onorat în fața tuturor comesenilor. Pentru că oricine se înalță va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat”.

Isus, care s-a făcut ultimul, care se pune alături de cei respinși și excluși, afirmă că aceia care devin ultimii au comuniune cu el, au plinătatea stării divine; în schimb aceia care pretind să se pună mai presus de ceilalți, separându-se de ceilalți , vor fi excluși. Apoi Isus îi adresează fariseului care l-a invitat un avertisment foarte important, care trebuie înțeles în lumina acelor legături de prietenie, de rudenie, de interes…, legături care susțin societatea, care susțin grupuri bisericești, grupuri religioase, care se autoprotejează în detrimentul celorlalți. Deci, este un avertisment foarte sever și foarte actual.

„I-a spus apoi celui care l-a invitat: «Când oferi un prânz sau o cină, nu-ți invita prietenii, nici frații, nici rudele, nici vecinii bogați»”. Așadar, Isus vorbește despre un fel de clică unde există o prietenie, există o rudenie, și mai presus de toate există interese comune. O gașcă care se autoprotejează de ceilalți, care îi exclude pe ceilalți și care se gândește numai la propriul interes. „Ca să nu te invite și ei la rândul lor și astfel să-ți fie întoarsă favoarea”. Prin urmare, Isus denunță într-un context fariseic atitudinea fariseilor care fac totul din interes. Ei nu cunosc ce este dezinteresul, generozitatea și dăruirea. Și iată oferta de soluție pe care Isus le-o dă.

„Dimpotrivă, atunci când oferi un banchet, invită-i pe cei săraci”, care, desigur, nu pot să-ți întoarcă favoarea. Apoi Isus îi inserează pe „schilozi, șchiopi, orbi”, care erau acele categorii de persoane care erau excluse din templu și de la preoție din cauza infirmității lor. Așadar, într-un cadru foarte pios, foarte religios, precum cel al fariseilor, care se considerau cei mai apropiați de Dumnezeu, iar în baza normelor lor, a regulilor lor religioase se separau de ceilalți și îi excludeau de la [prietenia cu] Dumnezeu, Isus spune: „Nu, invită-i chiar pe cei care sunt excluși!”.

Cum putem traduce? Cum putem interpreta astăzi? Acele categorii de persoane pe care noi, pe baza convingerilor religioase, spirituale, etnice, rasiale, le considerăm excluse, invizibile, respinse, sunt exact acelea înspre care trebuie să se îndrepte atenția noastră.

„Și vei fi fericit”. Fericit, știm asta, înseamnă pe deplin fericit. „Pentru că ei nu au cum să-ți întoarcă favoarea”. Prin urmare, Isus invită această comunitate de farisei să nu mai acționeze din interes, ci cu dezinteres, întotdeauna cu generozitate și din iubire față de ceilalți. Iar apoi – Isus le vorbește fariseilor, deci folosește categoriile religioase pe care fariseii puteau să le înțeleagă… „Îți vei primi într-adevăr recompensa la învierea celor drepți”.

Așadar, Isus îi invită să nu fie atenți la recompensa imediată: „eu îți fac o favoare pentru ca și tu să faci pentru mine”, formând această clică care îi exclude pe ceilalți din propriile interese și de la propria bunăstare, ci să-și îndrepte toată atenția spre binele și bunăstarea celorlalți, iar apoi Dumnezeu va fi răsplata lor.

Pr. Alberto Maggi, biblist.

Traducere realizată după transcrierea (nerevizuită de autor) de pe înregistrarea video.

Sursa: Centrul de Studii biblice

Luca 14, 1.7-14

Într-o sâmbătă, Isus a venit în casa unuia dintre conducătorii fariseilor, ca să ia masa, iar ei îl urmăreau.

Văzând cum își alegeau locurile dintâi, le-a spus celor invitați această parabolă: «Când ești invitat de cineva la nuntă, nu ocupa primul loc, pentru că ar putea fi chemat cineva mai de seamă decât tine și, venind cel care te-a chemat și pe tine și pe el, îți va spune: „Dă locul acestuia!”. Atunci vei sta cu rușine pe ultimul loc. Dimpotrivă, când ești chemat, mergi și așază-te pe ultimul loc, pentru ca atunci când va veni cel care te-a chemat să-ți spună: „Prietene, urcă mai sus!”; și acolo vei avea glorie în fața tuturor celor care sunt la masă cu tine! Căci oricine se înalță pe sine va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat».

Iar celui care l-a invitat i-a spus: «Când dai un prânz sau un ospăț, nu-i invita pe prieteni, nici pe frați, nici rudele, nici vecinii bogați, ca nu cumva să te invite și ei la rândul lor și asta să-ți fie răsplata! Dimpotrivă, când dai o masă, invită-i pe cei săraci, infirmi, șchiopi, orbi și vei fi fericit, pentru că ei nu au cu ce să te răsplătească, dar vei fi răsplătit la învierea celor drepți».

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.